TORT PRAGA

2460 Views
Yields: 12 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 40 Mins Cook Time: 45 Mins Total Time: 1 Hr 25 Mins

Praga…Ce aș putea să vă spun despre cel mai minunat oraș din lume? Mă rog, după părerea mea. Loc încărcat de istorie și mistere. Clădiri superbe, oameni prietenoși, atmosferă caldă, primitoare. Și nu în ultimul rând restaurante și cafenele pentru toate gusturile și buzunarele. Deci, dacă tortul Praga n-ar fi existat, el ar fi trebuit inventat. Ca să-mi bucure simțurile, măcar a zecea parte din cât o face Orașul de aur…

Ingredients

0/17 Ingredients
Adjust Servings
  Ingrediente pentru blat
 • Ingrediente pentru cremă
 • Ingrediente pentru însiropat

Instructions

0/9 Instructions
 • Preparăm mai întâi blatul. Amestecăm pudra de cacao cu cafeaua instant, adaugăm apa fierbinte și amestecăm cu telul până se omogenizează ingredientele. Aprindem cuptorul la 150 de grade (fără ventilație), deci la foc mic. Pregătim o formă de tort cu pereți detașabili, cu diametrul de 23 cm. Punem hârtie de copt pe fundul ei, iar pereții îi ungem cu puțin unt.
 • Până se răcește amestecul, batem cele 5 gălbenușuri cu zahărul, cu mixerul electric la viteză mare, timp de 5-6 minute, până obținem o cremă fină, spumoasă, aproape triplată în volum. Turnăm uleiul peste acest amestec, apoi mixul de cacao și cafea, treptat, amestecând continuu, la viteză mică de această dată.
 • Cernem făina împreună cu praful de copt. Adăugăm făina în crema de cacao, în trei tranșe. Omogenizăm bine, la viteză mică.
 • Punem albușurile într-un bol încăpător și le batem împreună cu sarea, până obținem o spumă tare, care nu curge din vas. Adaugăm albușul spumă în aluat, amestecând ușor, cu mișcări de sus în jos, având grijă să nu scoatem prea mult din aerul încorporat în albușuri.
 • Turnăm aluatul în formă și îl coacem cam 45 de minute, la 150 de grade Celsius. În primele 30 de minute nu deschidem ușa cuptorului, ca să nu se lase blatul. Când se desprinde de margini iar o scobitoare introdusă la mijloc iese uscată, e gata. Scoatem blatul din formă și îl lăsăm pe un grătar sau pe un fund de lemn, până se răcește complet.
 • Pentru cremă, punem gălbenușurile și sarea într-o cratiță, le frecăm puțin, adaugăm peste ele apa și laptele condensat și amestecăm până se omogenizează. Punem crema pe foc foarte mic și amestecăm continuu, timp de 4-5 minute, până se îngroașă, fără să o fierbem. Luăm crema de pe foc și adaugăm în ea ciocolata mărunțită. Așteptăm un minut, ca să se înmoaie, apoi amestecăm până la omogenizare. Lăsăm crema să se răcească. Separat, într-un alt vas, frecăm untul până devine spumos, cu mixerul electric la viteză medie, timp de 4-5 minute. Adăugăm apoi crema răcită peste unt și omogenizăm.
 • Tăiem blatul în două, pe orizontală, cu un cuțit zimțat, bine ascuțit. Însiropăm blaturile cu frișcă lichidă, turnând câte 5-6 linguri pe fiecare felie de blat.
 • Întindem jumătate din cremă pe blatul de jos,
 • așezăm blatul al doilea (însiropat și el) peste cremă, apoi punem cealaltă jumătate din cremă deasupra. Îl puteți decora, dacă doriți, cu frișcă, sau ciocolată alba, sau fructe. Eu am preferat să-l las așa brut. Îl lăsăm la frigider 2-3 ore, ca să se întărească crema. Să vă fie de dulce!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.