TORT MEDOVIK

351 Views
Yields: 16 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 1 Hr Cook Time: 1 Hr 20 Mins Total Time: 2 Hr 20 Mins

Vreau sa va spun de la bun inceput ca acest tort medovik a devenit, din momentul in care l-am gustat, unul dintre cele mai iubite deserturi la noi acasa. Numele tortului provine de la cuvantul “med”, care in limba rusa inseamna miere. Tortul este unul traditional in Rusia, de unde si denumirea. Neplacut e faptul ca trebuie sa astepti cel putin 24 de ore inainte de a-l servi. Asta pentru ca are nevoie de timp pentru a-si dezvalui toate calitatile si aromele. Si devine din ce in ce mai bun dupa 2 sau 3 zile. Daca mai ramane ceva din el…

Ingredients

0/10 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru foi
  • Ingrediente pentru crema

Instructions

0/10 Instructions
  • Sa incepem cu aluatul pentru foi. Punem untul, sarea, mierea si zaharul intr-un vas incapator, pe foc mic. Amestecam cu telul pana se topeste untul si se omogenizeaza totul. Asta dureaza cam 5-6 minute. Adaugam ouale, putin batute cu o furculita in prealabil si continuam sa amestecam pe foc mic, inca 7-8 minute, pana incepe sa se ingroase compozitia. Atentie, nu trebuie sa ajunga sa fiarba, pentru ca se coaguleaza ouale! Stingem focul si lasam sa se racoreasca 10-15 de minute. Cernem faina, impreuna cu praful de copt si o adaugam in compozitia racorita.
  • Amestecam cu o lingura de lemn pana cand se incorporeaza faina. Obtinem un aluat destul de moale si lipicios, pe care il invelim in folie alimentara si il punem 2-3 ore la frigider, ca sa se intareasca.
  • Cat timp sta aluatul la rece, vom pregati crema. Nimic mai simplu: amestecam smantana cu zaharul pudra si vanilia, cu ajutorul unei linguri. Cantitatea de zahar se poate ajusta in functie de gust, dar e bine sa fie mai acrisoara, pentru ca foile sunt destul de dulci. Asadar crema nu se bate, nici cu telul, nici cu mixerul, e doar smantana indulcita. O lasam si pe ea la frigider pana in momentul montarii tortului. Odata racit aluatul pentru foi, ne putem apuca sa facem foile. Aluatul trebuie sa aiba o consistenta ca de plastilina. Avem nevoie de 8 foi, deci vom imparti aluatul in 8 bucati egale.
  • Aprindem cuptorul la 180 de grade, adica la foc mediu. Intindem cate o bucata de aluat intre doua bucati de hartie de copt, pana la o grosime de aproximativ 2 milimetri, intr-o forma cat de cat rotunda, cu un diametru putin mai mare decat avem nevoie. Eu folosesc fundul de la forma de tort cu diametrul de 26 de cm, ca sa decupez foaia la aceasta dimensiune. Marginile nu le aruncam. Le indepartam putin de discul central si le coacem impreuna, pentru ca ne vor trebui la final, pentru imbracarea tortului. Intepam foaia cu o furculita, ca sa nu faca “burta” la copt.
  • Punem foaia, impreuna cu hartia pe care am intins-o, in tava de la aragaz. O introducem la cuptor pentru 10-12 minute, pana se rumeneste usor. O lasam sa se raceasca pe un fund de lemn, ca sa ramana plata.
  • In timp ce se coace o foaie, intindem alta, cu care procedam la fel. Le coacem asadar pe rand, cate 10-12 minute, pe hartia de copt, iar marginile le pastram separat. Asezam foile racite una peste alta, pe fundul de lemn.
  • A sosit si momentul sa montam tortul. Cel mai bine este sa-l facem in interiorul peretilor detasabili de la forma de tort, ca sa nu alunece foile intre ele. Incepem cu un strat de smantana indulcita intinsa pe platoul de prezentare. Punem o foaie peste crema, crema peste foaie si tot asa, pana terminam foile. Deasupra vom avea crema. Nu folosim toata crema, mai pastram la frigider 3-4 linguri pentru finisare. Lasam tortul la rece minim 18 ore, ca sa se inmoaie foile si sa se compacteze.
  • Marginile de la foi le maruntim foarte bine la robot, ca sa obtinem un pesmet. Scoatem peretii formei de pe tortul nostru, care dupa orele scurse s-a intepenit foarte bine.
  • Ungem partile laterale si suprafata tortului cu restul de crema, apoi il imbracam cu pesmetul, care se lipeste foarte bine de smantana. Mai lasam 3-4 ore la rece inainte de a-l taia si a-l savura…
  • Stiu, grea-i asteptarea… DAR MERITA!

Tags

#miere  #retete dulci  #vanilie  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *