TORT “LAPTE DE PASARE”

163 Views
Yields: 16 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 1 Hr 20 Mins Cook Time: 25 Mins Total Time: 1 Hr 45 Mins

Tortul “lapte de pasare” este o minunatie fina si delicata. Cu o consistenta spumoasa, aerata si o aroma divina de vanilie si cacao. Nu e foarte dificil de facut, dar trebuie sa va asigurati ca folositi oua foarte proaspete, dintr-o sursa autorizata. Si asta pentru ca albusurile nu se prepara termic. Asa ca e foarte important sa spalati bine ouale inainte de utilizare. 

Ingredients

0/17 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru blat
  • Ingrediente pentru crema
  • Ingrediente pentru glazura

Instructions

0/15 Instructions
  • Pentru inceput pregatim blatul, care este un pandispan simplu, obisnuit. Aprindem cuptorul la 180 de grade, deci la foc mediu. Pregatim o forma rotunda de tort, cu pereti detasabili, cu diametrul de 26 de cm, pe care o tapetam cu hartie de copt. Separam cele trei oua, batem albusurile spuma cu varful de cutit de sare, Adaugam pe rand cele trei linguri de zahar si zaharul vanilat, batand foarte bine cu mixerul electric la viteza mare. Cand am obtinut o spuma teapana, care se tine de castron, adaugam si galbenusurile. Mixam ca sa se incorporeze. Punem apoi faina cernuta si amestecam incet, cu o lingura de lemn, de jos in sus, pana la omogenizare. Turnam compozitia in forma de tort si o dam la cuptor 25-30 de minute.
  • Cand se rumeneste si trece testul scobitorii e gata. Scoatem blatul din forma si il lasam sa se raceasca pe un gratar, sau pe un fund de lemn.
  • Trecem la crema. Separam cele 8 oua. Punem galbenusurile intr-un bol mare. Peste ele adaugam 150 de grame de zahar, sarea, faina si semintele de la pastaia de vanilie (sau esenta).
  • Introducem mixerul electric si batem amestecul la viteza mare, cam 5 minute. Cand rezulta o spuma voluminoasa si consistenta, e momentul sa turnam laptele. Amestecam la viteza mica. Punem compozitia la bain-marie si amestecam mereu, cam 15-20 de minute, cu o lingura de lemn, pana se ingroasa. Lasam sa se racoreasca, bine acoperita, ca sa nu prinda crusta. Dupa vreo 30 de minute o amestecam cu untul moale.
  • Cand s-a racit de tot, continuam cu restul retetei. Punem foile de gelatina in apa rece ca sa se hidrateze.
  • Batem cele 8 albusuri cu un varf de cutit de sare, intr-un bol incapator, cu mixerul electric la viteza mare. Dupa ce se face spuma, incepem sa adaugam zaharul (restul de 200 de grame), cate putin. Mixam continuu, pana cand zaharul se dizolva complet si rezulta o spuma tare, care se tine de vas. Amestecam spuma de albus cu crema racita. Omogenizam foarte bine. Infierbantam 4-5 linguri de lapte intr-o craticioara. Scoatem foile de gelatina din apa, le stoarcem usor in mana si le punem in laptele fierbinte. Se va dizolva aproape instantaneu. Punem 2-3 linguri de crema peste gelatina lichida si amestecam, ca sa o aducem cam la aceeasi temperatura cu crema, apoi o turnam in vasul cu crema si omogenizam constiincios.
  • Taiem blatul in doua, pe orizontala.
  • Asezam o jumatate de blat in forma de tort, turnam crema, nivelam, asezam cealalta jumatate de blat deasupra. Presam usor cu mana ca sa faca priza. Dam la frigider pentru 2-3 ore, ca sa se intareasca.
  • Dupa ce s-a intarit crema, pregatim si glazura. Punem laptele, cele 75 de grame de cacao si cele 50 de grame de zahar intr-un vas, la foc mic.
  • Amestecam cu telul, din timp in timp, pana cand se omogenizeaza, se ingroasa si devine lucioasa (cam 8-10 minute). Stingem focul, adaugam untul, amestecam.
  • Scoatem tortul de la frigider. Il desprindem cu un cutit de marginile formei. Il scoatem din forma si il transferam pe un platou.
  • Turnam glazura deasupra si o intindem cu un cutit lat, inclusiv pe partile laterale. Mai lasam tortul la rece inca o ora, ca sa se intareasca glazura.
  • Acum il putem savura…

Tags

#cacao  #retete dulci  #tort  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *