TORT DE CACAO CU CREMA CARAMEL

465 Views
Yields: 16 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 50 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 1 Hr 20 Mins

Indiferent despre ce ocazii fericite din viata noastra am vorbi, tuturor ne place sa le petrecem cu mese bogate, pline de bunatati. Aperitive, fripturi, sarmale, prajituri si tot tacamul. Dar oricate dulciuri am pune pe masa, parca fara un tort sarbatoarea nu e chiar sarbatoare…Iar daca tortul e si gustos, si usor de facut, si mai impresioneaza si oaspetii, atunci sigur am dat lovitura! Aceasta reteta de tort cu blat de cacao si crema caramel indeplineste toate criteriile de mai sus. Combinatia de blat cu gust de ciocolata si caramelul usor sarat este senzationala! Incercati-l si o sa-mi dati dreptate!

Ingredients

0/21 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru blat
  • Ingrediente pentru crema
  • Ingrediente pentru glazura

Instructions

0/8 Instructions
  • Aprindem cuptorul la 180 de grade, adica la foc mediu. Pregatim doua forme de tort cu pereti detasabili, cu diametrul de 24 cm, pe care le imbracam cu hartie de copt pe fund. Blatul se face cum nu se poate mai simplu. Dam prin sita faina, impreuna cu cele 50 de grame de cacao, adaugam sarea, zaharul si praful de copt. Amestecam asadar toate ingredientele uscate intr-un bol incapator.
  • Separat, amestecam cu telul ingredientele lichide: ouale, laptele batut, apa si uleiul.
  • Turnam amestecul lichid peste cel uscat si omogenizam cu telul, pana la obtinerea unei compozitii fara cocoloase.
  • Turnam compozitia in cele doua forme de tort, incercand s-o impartim in mod egal. Coacem cele doua blaturi in acelasi timp, pentru 25-30 de minute, pana trec testul scobitorii. Odata coapte, scoatem cele doua blaturi din forme si le lasam pe un gratar sa se raceasca.
  • Pentru crema, punem zaharul cu apa intr-o cratita cu pereti mai inalti si dam la foc potrivit, amestecand de cateva ori cu o lingura de lemn, pana se dizolva zaharul. Din acest moment nu mai amestecam, ci lasam sa fiarba siropul la foc mic, pana cand se caramelizeaza si capata o culoare frumoasa, de chihlimbar. Tragem vasul de pe foc si turnam frisca lichida, cu grija sa nu ne stropeasca! Punem din nou vasul pe foc, amestecam din cand in cand, pana se dizolva caramelul, cam 2 minute, apoi adaugam untul taiat cubulete (la temperatura camerei), precum si vanilia si sarea. Sa nu uitati de sare, va rog, vorbim despre o crema caramel usor sarata, care e tot farmecul acestui tort! Amestecam sa se topeasca untul. Mai lasam cateva minute sa fiarba la foc mic, pana incepe sa se ingroase putin (inca 3-4 minute). Lasam crema sa se raceasca. Chiar daca in acest stadiu pare prea subtire, crema se mai ingroasa dupa ce se raceste.
  • Pana se raceste crema, ne ocupam de glazura. Topim ciocolata la bain-marie (sau la foc foarte mic). O lasam sa se racoreasca. Amestecam untul bine inmuiat cu zahar pudra si cacao, cu mixerul electric la viteza mare, timp de 3-4 minute. Adaugam ciocolata topita, sarea si vanilia, mixam inca 2 minute, pana la omogenizare.
  • Taiem cele doua blaturi in doua, pe orizontala, astfel incat sa obtinem 4 felii de blat. Montam tortul, pe sistemul cunoscut, blat, crema, blat, crema, terminand cu blat. Imbracam tortul in glazura. Il lasam la rece cateva ore inainte de a-l taia
  • Pofta maxima sa aveti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *