TORT CU VANILIE SI MOUSSE DE ZMEURA

416 Views
Yields: 16 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 1 Hr 30 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 2 Hr

 Acest tort aduce impreuna trei arome incantatoare, care se completeaza de minune si se pun reciproc in valoare. Vanilie, zmeura si cacao. Blatul pufos, crema catifelata si spuma fructata-parfumata-acrisoara, va vor incanta simturile. Cu siguranta.

Ingredients

0/27 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru blat
  • Ingrediente pentru crema
  • Ingrediente pentru mousse
  • Ingrediente pentru decorat

Instructions

0/10 Instructions
  • Incep cu blatul. Aprind cuptorul la 180 de grade, adica la foc mediu. Pregatesc o forma rotunda de tort, cu pereti detasabili, cu diametrul de 26 de cm, pe care o ung cu unt si o imbrac cu hartie de copt pe fund. Amestec cu telul, intr-un bol, ingredientele uscate (faina, zahar, sare, cacao, bicarbonat, praf de copt).
  • Intr-un alt bol, amestec (tot cu telul) ingredientele lichide (lapte batut, ou, apa, ulei, vanilie). Torn amestecul lichid peste cel uscat, amestec pana la omogenizare. Pun compozitia in forma, nivelez si dau la cuptor pentru 25-30 de minute, pana cand trece testul scobitorii. Las la racit in forma.
  • Pasul urmator este crema de vanilie. Asadar, sparg cele trei oua intr-o craticioara. Adaug zaharul, sarea si amidonul. Amestec foarte bine cu telul, ca sa se desfaca toate cocoloasele. Cand e omogena, pun semintele de vanilie si laptele, putin cate putin. Acum e momentul sa pun cele 4 foi de gelatina in apa rece, ca sa se hidrateze in timpul in care fierb crema. Pun compozitia pe foc mic si amestec continuu cu telul, cam 12-15 minute, pana se ingroasa. Crema trebuie amestecata mereu, ca sa nu se lipeasca de fund si sa nu se afume. Cand ajunge la consistenta unei maioneze, sting focul si adaug untul. Amestec pana se incorporeaza,
  • apoi scot gelatina din apa, o storc cu mana de surplusul de apa si o adaug in compozitia fierbinte. Se va dizolva aproape instantaneu. Omogenizez. Acopar crema cu folie alimentara si o las sa se raceasca.
  • Pentru mousse-ul de zmeura, amestec intr-un bol cele trei galbenusuri cu cele doua lingurite de amidon, cu telul, astfel incat sa nu am cocoloase. Intr-un alt bol, pun foile de gelatina in apa rece ca sa se hidrateze. Pun fructele inghetate, impreuna cu zaharul, sarea si untul, intr-o cratita, pe foc potrivit. Amestec cu o lingura de lemn, din cand in cand, pana se dizolva zaharul si zmeura se zdrobeste bine, cam 10-12 minute. Dau deoparte vasul de pe foc si torn un polonic din compozitia fierbinte peste galbenusuri, cate putin, amestecand continuu, ca sa „obisnuiesc” galbenusurile cu temperatura mare. Apoi torn aceasta compozitie in cea de zmeura, tot amestecand mereu cu telul. Pun din nou la foc, pentru inca un minut, pana se ingroasa. Sting focul. Scurg apa in care s-a inmuiat gelatina. Scorc gelatina cu mana de surplusul de apa. Strecor compozitia de zmeura peste gelatina printr-o sita, incercand sa pasez cu dosul polonicului tot ce se poate, pana raman in sita doar semintele. Amestec bine si las sa se raceasca, minim o ora.
  • Cand s-au racit bine cele doua compozitii, e momentul sa bat frisca. O fac pe toata odata (100 ml pentru crema de vanilie, plus 400 ml pentru mousse). Deci, frisca lichida, care trebuie sa fie foarte rece, o bat cu mixerul electric, la viteza medie, pana creste in volum si incepe sa se intareasca. Atentie, sa nu o bateti prea mult, pentru ca se taie! Pun cam doua linguri zdravene de frisca in crema de vanilie, amestec bine cu telul. Restul, in trei transe, o amestec in compozitia de zmeura.
  • Am ajuns si la montarea tortului. Desfac peretii tavii de tort, rastorn blatul pe un platou si scot hartia de copt de pe el. Asez peretii tavii direct pe platou, in jurul blatului, ca sa-i dam forma finala. Peste blat pun crema de vanilie si o nivelez. Peste crema de vanilie torn mousse-ul de zmeura.
  • Pentru decorat, strecor gemul de zmeura prin sita, ca sa nu aiba seminte. Daca e prea inchegat, incalziti-l putin. Torn gemul cu lingura pe stratul de mousse, din loc in loc.
  • Cu varful unui cutit, sau cu o scobitoare, desenez linii curbe aleatorii, ca sa obtin aspectul final, marmorat.
  • Pun tortul la rece pentru 5-6 ore, ca sa se intareasca bine cremele si sa-si mentina forma in momentul in care scot peretii. The (happy) end.

Tags

#cacao  #fructe  #retete dulci  #tort  #vanilie  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *