TARTE PORTUGHEZE

Prietenul nostru, Radu, a fost anul trecut la Lisabona, unde a mancat cel mai cunoscut desert lusitan, pasteis de Belem. I-a placut atat de mult, incat m-a rugat sa-l fac si eu, pentru ca-i este dor de gustul respectivelor tarte. Reteta originala e strict secreta, nimeni nu stie cu exactitate cum se face, dar asta nu m-a impiedicat sa incerc sa-i fac aceasta placere. Iata ce a iesit…
Servings: 12 yield(s)
Prep Time: 20 mins
Cook Time: 20 mins
Total Time: 40 mins
Ingredients
  • 1 pachet foietaj din comerț (400 grame)
  • 150 ml lapte integral
  • 150 ml smântână lichidă (pentru frișcă)
  • 2 ouă
  • 60 g zahăr
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 vârf de cuțit sare
  • 1 jumătate de fiolă esență de vanilie
  • 1 linguriță coajă de lămâie
Instructions
  1. Am fiert laptele cu batonul de scortisoara si o fasie de coaja de lamaie, apoi l-am lasat sa se raceasca, acoperit, ca sa se infuzeze bine aromele. Foaia de foietaj am rulat-o, apoi am taiat-o “felii” cam de 2 cm grosime.
  2. Fiecare felie de aluat am presat-o si am intins-o cu degetele in formele de briose, incercand sa le acopar cat mai uniform (vezi foto). Am pus tava cu aluatul intins la frigider, pana am pregatit umplutura.
  3. Am aprins cuptorul la 220 grade, adica la foc mare. Pentru umplutura, am batut ouale cu zaharul, sarea si vanilia, apoi am turnat laptele aromatizat cu scortisoara si lamaie si smantana lichida. Am scos tava de la frigider si am turnat umplutura lichida in fiecare “gaoace”, cu o lingura, cam pana la trei sferturi din capacitate.
  4. Am introdus tava la cuptor, unde am lasat-o cam 20 de minute, pana s-au facut niste pete maronii deasupra.
  5. Le-am pudrat cu putina scortisoara si zahar farin. Sunt bune si calde si reci. Prietenul pofticios a fost incantat de rezultat, asa ca n-am muncit degeaba. Din spusele lui, rezultatul a fost aproape de original. Sper sa nu fi fost doar politicos...