TARTĂ SAINT-TROPEZ

1253 Views
Yields: 12 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 1 Hr Cook Time: 25 Mins Total Time: 1 Hr 25 Mins

Tarta Saint-Tropez sau, pe numele franțuzesc, tarte tropezienne. Sau prăjitura preferată a lui Brigitte Bardot. BB, sex-simbolul anilor 60. Sună interesant, nu-i așa? Pe mine m-a făcut curioasă. Curioasă să aflu ce preferințe gastronomice avea o femeie ca ea. O femeie care avea lumea la picioare, iubea această prăjitură. Ce prăjitură putea să fie? Cu ce arome, ce gust, ce textură? Toate răspunsurile s-au coagulat într-o rețetă fabuloasă. Tarta Saint-Tropez nu dezamăgește la niciun capitol. Un blat pufos, cu crustă crocantă și o cremă diplomat. Parfumată cu rom negru și apă de flori de portocal. Aici se împletesc fericit aromele caraibiene cu cele mediteraneene. Pentru răsfățul gustativ suprem…Tarta e foarte potrivită pentru o ocazie deosebită. Țineți cont de faptul că are mulți timpi de așteptare. Pentru că blatul are nevoie de mai multe etape de dospire.

Ingredients

0/23 Ingredients
Adjust Servings
  Ingrediente pentru blat
 • Ingrediente pentru crustă
 • Ingrediente pentru cremă

Instructions

0/12 Instructions
 • Pentru început amestecăm într-un bol încăpător laptele călduț cu drojdia uscată. Așteptăm 2 minute. Adăugăm făina și zahărul și le amestecăm cu o lingură. Obținem ceva care seamănă cu un pesmet mai mare.
 • Adăugăm 2 ouă, pe rând, frământând bine după fiecare, cu mâna sau la robot. Urmează romul, vanilia și sarea. Frământăm încă 5-6 minute.
 • Punem untul moale și încă 8-10 minute de frământare.
 • Lăsăm aluatul să crească 2 ore, bine acoperit cu o folie de plastic. Avem deci 2 ore să facem alte treburi.
 • După 2 ore, îl dezumflăm, adică îl frământăm foarte puțin, îl acoperim din nou și îl introducem la congelator 30 de minute. Apoi îl scoatem din congelator și îl punem din nou la frigider alte 2 ore.
 • Vă recomand să preparați crema în intervalul de timp în care aluatul stă la frigider, pentru că și ea are un timp de răcire de 2 ore. Amestecăm laptele rece cu amidonul într-o cratiță. Adăugăm zahărul, sarea și gălbenușurile, omogenizăm cu telul. Așezăm cratița pe foc mic și amestecăm continuu (ca să nu se lipească de fund), timp de 3-4 minute, până începe să se îngroașe. Luăm cratița de pe foc și adăugăm romul și apa de flori de portocal. Amestecăm, iar după 10 minute adăugăm și untul. Omogenizăm. Punem o bucată de folie alimentară de plastic direct pe cremă (ca să nu prindă o crustă) și o lăsăm să se răcească timp de 2 ore. După 2 ore, batem frișca cu telul sau cu mixerul, până începe să se întărească. O adăugăm la cremă, amestecând ușor cu telul până la omogenizare.
 • Scoatem aluatul din frigider și îl lăsăm încă o oră la temperatura camerei. Cu 15-20 de minute înainte de a-l coace, aprindem cuptorul la 200 de grade (fără ventilație), deci la foc mediu spre mare. Pregătim o tavă de tort cu pereți detașabili, pe fundul căreia punem hârtie de copt. Punem aluatul în tavă, îl nivelăm și îl ungem cu ou bătut.
 • Amestecăm cu mâna ingredientele pentru crustă.
 • Împrăștiem amestecul peste blat. Introducem blatul în cuptorul încins la 200 de grade, apoi imediat reducem temperatura la 180 de grade (foc potrivit). Coacem 20-25 de minute. După 10 minute rotim tava, astfel încât partea din față să ajungă ân spatele cuptorului. Așa ne asigurăm că se coace uniform.
 • Scoatem tava din cuptor, așteptăm 5 minute, apoi scoatem blatul pe un fund de lemn sau pe un grătar și îl lăsăm la răcit.
 • Odată răcit blatul, îl tăiem în două pe lățime, cu un cuțit zimțat, de preferință. Punem toată crema pe jumătatea de jos a blatului, o nivelăm, apoi așezăm jumătatea de sus peste cremă.
 • Dacă vă mai țin nervii să lăsați încă o oră tarta la rece, înainte de a o tăia, bine, dacă nu, POFTĂ MAXIMĂ!

Tags

#retete dulci  #tarta  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.