TARTA CU NUCI SI CARAMEL

228 Views
Yields: 12 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 45 Mins Cook Time: 45 Mins Total Time: 1 Hr 30 Mins

  Tarta cu nuci si caramel este o specialitate vieneza. Sta la loc de cinste in mai toate cofetariile din capitala Austriei, alaturi de nu mai putin celebrul tort Sacher. Servita langa o cafea, sau un ceai, ca o delectare de dupa-amiaza, sau ca desert dupa o masa festiva. Si va veti simti transportati, pe aripi de vals, direct pe valurile Dunarii albastre…

Ingredients

0/12 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru blat
  • Ingrediente pentru umplutura
  • Ingrediente pentru glazura

Instructions

0/8 Instructions
  • Vom incepe cu umplutura, pentru ca are nevoie sa fie racita complet atunci cand vom monta tarta. Asadar, punem zaharul, impreuna cu 4 linguri de apa intr-o craticioara, pe foc mediu. Amestecam din cand in cand, pana se dizolva zaharul, apoi lasam sa fiarba pana obtinem un lichid de culoare auriu-aramie. Dam craticioara de pe foc cateva momente si adaugam cu grija frisca lichida. Atentie, s-ar putea sa se cam umfle! Punem din nou vasul pe foc mediu si fierbem cateva minute, pana incepe sa se ingroase putin. Oprim focul si adaugam nucile tocate si untul. Eu am folosit un amestec de nuci si alune de padure. Se pot pune doar nuci, sau alune, arahide, migdale, nuci pecan etc, ma rog, dupa inspiratie si posibilitati. Lasam la racit.
  • Pentru foaie, cernem faina si o amestecam cu zaharul si sarea. O punem in vasul robotului de bucatarie si adaugam untul rece taiat cubulete. Mixam 20-30 de secunde, pana obtinem un amestec nisipos. Turnam apoi 5-6 linguri de apa rece, mixam scurt. Daca nu se aduna bine, mai punem o lingura sau doua de apa. Nu se framanta mult! Cand s-a adunat aluatul, il scoatem din vas, il strangem in mana si il invelim in folie alimentara. Il dam la rece o jumatate de ora.
  • Aprindem cuptorul la 200 de grade, adica la foc mediu-mare. Cand s-a racit complet umplutura, scoatem aluatul din frigider. Il impartim in doua bucati, una mai mare si una mai mica. Pe cea mai mare o intindem pe masa cu sucitorul, cat sa acopere fundul si peretii unei forme rotunde cu diametrul de 23 de cm. Turnam umplutura.
  • Intindem si cealalta bucata de aluat si acoperim umplutura.
  • Dam la cuptorul incalzit pentru 40-50 de minute, pana se rumeneste. Lasam tarta in forma pana se racoreste,
  • apoi o rasturnam pe un platou, cu fundul in sus.
  • Pentru glazura, topim ciocolata impreuna cu untul intr-o craticioara, pe foc mic. Amestecam ca sa se omogenizeze.
  • Turnam glazura calduta pe tarta racita. Intindem cu un cutit lat, ca sa se acopere frumos. Decoram cu cateva jumatati de nuca. Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *