TARTA CU LAMAIE

127 Views
Yields: 12 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 20 Mins Cook Time: 1 Hr Total Time: 1 Hr 20 Mins

Tarta cu lamaie este unul dintre cele mai fine si racoritoare deserturi. Se potriveste de minune mai ales pentru mesele de vara. Dar la fel de bine si pentru cele de la sarbatorile traditionale, de Pasti sau de Craciun. Atunci cand prea multa carne de porc sau miel ne poate taia apetitul pentru dulciuri. Ca orice tarta care se respecta, e o combinatie delicioasa de crocant si cremos, fiind in acelasi timp si dulce, si acrisoara, exact atat cat trebuie.

Ingredients

0/10 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru blat
  • Ingrediente pentru umplutura

Instructions

0/6 Instructions
  • Prima operatiune e prepararea blatului. Cel mai simplu este sa il facem cu ajutorul robotului de bucatarie. Punem faina, sarea si untul rece, taiat cubulete, in vasul robotului. Mixam 15-20 de secunde, la viteza medie, pana obtinem un amestec care arata ca nisipul ud.
  • Turnam apoi oul bătut, mixam scurt. Daca nu se “aduna” bine si pare uscat, mai punem o lingura de apa si mai mixam cateva secunde. Aluatul de tarta nu se lucreaza mult, ca sa iasa fraged.
  • Scoatem aluatul din vas, il strangem cu mana in forma de bila si il invelim in folie alimentara. Il dam la frigider pantru o ora.
  • Aprindem cuptorul la 180 de grade, adica la foc mediu. Pregatim o forma de tarta cu fund detasabil, cu diametrul de 26 de cm. Scoatem aluatul de la rece si il intindem pe masa presarata cu faina, cu sucitorul, pana obtinem un disc cu un diametru de aproximativ 30 de cm. El trebuie sa acopere atat fundul, cat si peretii formei. Intepam blatul pe fundul tavii cu o furculita, ca sa nu se umfle la copt. Acoperim aluatul cu o hartie de copt sau cu folie de aluminiu si turnam peste hartie fasole, sau orez, intr-un strat de 2 cm, apoi introducem tava la cuptor pentru 20 de minute. Dupa acest interval scoatem hartia cu fasolea si mai lasam blatul inca 10-15 minute ca sa se rumeneasca. Apoi il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca. Pastram cuptorul aprins. Cat timp se raceste blatul, pregatim umplutura. Nimic mai simplu. Spargem cele 6 oua intr-un castron mare si le batem putin cu telul, impreuna cu sarea, fara sa le facem spuma. Adaugam zaharul pudra, amestecam, apoi turnam zeama de lamaie, coaja razuita si frisca lichida. Mai amestecam putin, ca sa se omogenizeze. Turnam compozitia in tava cu blatul copt anterior,
  • apoi coacem tarta inca 30-35 minute, pana cand se intareste pe margine, dar mijlocul pare inca nefacut. Acum e momentul sa o scoateti din cuptor, pentru ca umplutura va continua sa se intareasca de la caldura acumulata. Nu cedati tentatiei de a o tine in cuptor pana se intareste si mijlocul, pentru ca va iesi uscata, va crapa si va capata un usor gust de omleta!
  • Presarati putin zahar pudra peste tarta odata racita, apoi savurati-o, felie cu felie… Pofta buna!

Tags

#lamaie  #retete dulci  #tarta  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *