RULADA CU CREMA SI ALUNE DE PADURE

 Rulada cu crema si alune de padure este o prajitura de casa relativ simpla, dar de mare efect. Blatul pufos, crema fina si aroma deosebita a alunelor de padure, fac din aceasta rulada un desert minunat. Foarte potrivit atat pentru musafiri, cat si pentru cei ai casei. Crema de vanilie poate fi inlocuita cu frisca simpla, iar alunele de padure cu nuci, migdale, caju sau arahide.
Servings: 10 yield(s)
Prep Time: 40 mins
Cook Time: 15 mins
Total Time: 55 mins
Ingredients
    Ingrediente pentru blat
  • 4 oua
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 varf de cutit de sare
  • Ingrediente pentru crema
  • 200 ml lapte
  • 1 ou
  • 75 g zahar
  • 30 g unt
  • 1 lingura faina ((cu varf))
  • 1 jumatate de fiola esenta vanilie
  • 1 varf de cutit de sare
  • 200 ml frisca lichida (naturala , 32% grasime)
  • 100 g alune de padure maruntite (nu macinate !)
Instructions
  1. Aprindem cuptorul la 180 de grade, adica la foc mediu. Punem hartie de copt pe tava de la aragaz.
  2. Separam cele 4 oua. Frecam foarte bine galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar (60 grame), cu mixerul la viteza mare, cam 5 minute, pana se fac o spuma deschisa la culoare si cresc in volum. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt si amestecam cu o spatula. Obtinem o pasta destul de groasa.
  3. Separat batem albusurile spuma impreuna cu sarea. Adaugam restul de 60 de grame da zahar, cate o lingura, batand in continuare (tot cu mixerul electric la viteza mare). Cand s-a format o spuma teapana, care se tine de castron, punem o treime din aceasta peste pasta de galbenusuri si amestecam bine cu spatula, ca sa se fluidizeze putin. Apoi adaugam restul de albus si il incorporam incet, fara miscari bruste, ca sa nu scoatem aerul din spuma.
  4. Turnam compozitia in tava pregatita, o intindem si o nivelam.
  5. Introducem la cuptor pentru 15-17 minute, pana se rumeneste si trece testul scobitorii. Pregatim un prosop de bucatarie curat, pe care presaram zahar pudra. Pe el vom rasturna blatul cand va fi gata.
  6. Maruntim alunele !
  7. Cat sta blatul la cuptor, preparam crema. Combinam intr-o craticioara laptele cu zaharul, sarea, vanilia, oul si faina, cu ajutorul unui tel. Punem cratita pe foc mic, amestecand continuu, cam 5-6 minute, pana se ingroasa compozitia. Stingem focul si adaugam untul. Omogenizam si acoperim crema cu folie alimentara, ca sa nu prinda crusta. O lasam sa se raceasca.
  8. Cand e gata blatul, il rasturnam fierbinte pe prosopul presarat cu zaharul pudra, scoatem hartia de pe el si imediat il rulam, impreuna cu prosopul, apoi il lasam sa se raceasca. Batem frisca lichida cu mixerul, pana se intareste. O amestecam cu crema de vanilie racita.
  9. Desfacem blatul racit din prosop. Intindem trei sferturi din crema peste blat. Presaram cu alunele tocate. Pastram o lingura de alune pentru decorat. Rulam blatul cu crema (de aceasta data fara prosop, evident).
  10. Decoram rulada cu restul de crema si alune.