PRAJITURA MOCCA

O prajitura cu multa cafea, foarte potrivita la cafea, desigur. Daca tot veni vorba, sunt convinsa ca apa e cel mai important element al vietii. Pentru ca fara apa, nu poti face cafea! Atat de mult o iubesc! Prin urmare nu puteam sa n-o includ intr-o prajitura, foarte usor de facut, dar de mare efect.
Servings: 10 yield(s)
Prep Time: 25 mins
Cook Time: 40 mins
Total Time: 65 mins
Ingredients
    Ingrediente pentru blat
  • 150 gr unt moale, 82% grasime
  • 150 gr zahar
  • 50 gr nuci macinate
  • 2 linguriță cafea macinata
  • 1 lingura ness dizolvat (cu o lingurita apa calda)
  • 3 oua
  • 170 gr faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 varf de cutit sare
  • Ingrediente pentru sirop
  • 150 ml apa
  • 1 lingura miere
  • 2 lingură zahar
  • 1 lingura ness
  • Ingrediente pentru glazura
  • 250 gr mascarpone
  • 1 lingura ness dizolvat (cu o lingurita apa calda)
  • 1 lingura zahar pudra
  • 50 gr zahar
  • 2 lingură migdale feliate (sau nuci tocate)
Instructions
  1. Aprind cuptorul la 180 de grade, deci la foc mediu. Pregatesc o tava rotunda cu pereti inalti si diametru de 21 de cm, pe care o imbrac in hartie de copt udata si stoarsa bine. Frec untul, impreuna cu zaharul, sarea si cafeaua macinata, cu mixerul la viteza medie, cam 2-3 minute. Adaug apoi nucile macinate. Urmeaza ness-ul dizolvat in apa si mixez cateva secunde.
  2. Apoi pun un ou, amestec, adaug o treime din faina (amestecata cu praful de copt). Din acest punct, renunt la mixer si continuu treaba cu o spatula (sau o lingura de lemn). Nu trebuie insistat foarte mult cu amestecatul, ca sa nu iasa prajitura tare. Mai pun un ou, amestec, apoi inca o treime din faina, omogenizez. Urmeaza si ultimul ou, cu ultima treime de faina.
  3. Pun compozitia rezultata in tava si introduc la cuptor, pana cand se rumeneste si o scobitoare introdusa in mijloc iese curata. Asta dureaza intre 35 si 45 de minute, in functie de randamentul cuptorului. Scot tava din cuptor si las blatul sa se racoreasca vreo 30 de minute.
  4. Intre timp caramelizez cele 50 grame de zahar tos intr-o tigaie antiaderenta, la foc mic, pana capata o culoare aurie, cam 3-4 minute. Adaug migdalele (sau nucile) le amestec in zaharul lichefiat si le rastorn pe o hartie de copt.
  5. Cand se raceste amestecul, il rup in bucatele mici. Tot in timpul in care se coace blatul fac si siropul. Pun toate ingredientele pentru sirop intr-o craticioara si le fierb la foc mic, pana se dizolva zaharul, adica vreo 2 minute. Sting focul si las sa se racoreasca.
  6. Pentru glazura, amestec cu telul branza mascarpone, impreuna cu ness-ul (dizolvat in lingurita de apa) si o lingura de zahar pudra. Daca va place mai dulce, puneti doua linguri de zahar.
  7. Insiropez blatul caldut cu siropul, tot caldut, cu ajutorul unei pensule de patiserie (sau turnati cate putin, cu o lingura), dupa ce il intep pe toata suprafata cu o furculita, ca sa patrunda mai bine lichidul. Cand este racit complet, pun crema mascarpone deasupra si decorez cu migdalele caramelizate, tot reci.
  8. Si cu asta, basta. Sa aveti pofta!