PRAJITURA LOUISE

1450 Views
Yields: 16 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 30 Mins Cook Time: 40 Mins Total Time: 1 Hr 10 Mins

Prăjitura Louise, sau prăjitura cu zmeură și nucă de cocos, este un desert deosebit de bun și ușor de preparat. Dacă este păstrată într-o cutie cu capac, deci bine acoperită, rezistă până la o săptămână, timp în care se mai frăgezește și parcă devine din ce în ce mai bună. Este, așadar, o prăjitură care poate fi făcută cu câteva zile bune înaintea unui eveniment, fără teama că se usucă. Toppingul recomand să fie făcut din zmeură proaspătă sau congelată. Se poate înlocui și cu gem de zmeură, sau de vișine, dar prăjitura va ieși mai dulce, pentru că gemul are mai mult zahăr.

Ingredients

0/13 Ingredients
Adjust Servings
  Ingrediente pentru blat
 • Ingrediente pentru topping
 • Ingrediente pentru bezea

Instructions

0/7 Instructions
 • Pregătim întâi de toate toppingul de zmeură, ca să aibă timp să se răcească. Cine folosește gem, poate trece direct la pasul următor. Punem fructele și zahărul într-o crăticioară, pe foc mic, amestecând din când în când, până se zdrobește zmeura și se dizolvă zahărul. Totul durează cam 5-6 minute. Lăsăm la răcit. Încălzim cuptorul la 180 grade, deci la foc mediu. Pregătim o tavă mare, de 30/40 cm, cu pereți înalți, pe care așezăm hârtie de copt. Se poate folosi și tava mare de la aragaz, dar prăjitura va ieși mai puțin înaltă. Amestecăm untul moale cu zahărul și sarea, cu mixerul la viteză medie, cam 4-5 minute, până devine cremos, spumos și ceva mai deschis la culoare.
 • Adaugăm gălbenușurile, pe rând, amestecând bine după fiecare.
 • Separat, cernem făina, împreună cu praful de copt. Punem jumătate din acest amestec peste compoziția de unt și amestecăm. Turnăm zeama de la o lămâie, omogenizăm, iar la final adaugăm restul de făină. Omogenizăm.
 • Turnăm compoziția în tavă, o nivelăm cu degetele și o dăm la cuptor pentru 15 minute. În acest timp, într-un castron încăpător, batem albușurile spumă, cu mixerul la viteză mare, împreună cu praful de sare, 2-3 minute. Începem să adăugăm zahărul, câte 2-3 linguri odată, bătând în continuare după fiecare adiție, până punem tot zahărul și obținem o spumă tare, consistentă, care se ține de castron. La final adăugăm nuca de cocos, pe care o încorporăm cu grijă, cu ajutorul unei linguri de lemn, ca să nu se lase spuma de albuș.
 • Scoatem tava cu blatul din cuptor după 15 minute. Îl lăsăm 10 minute să se răcorească, apoi întindem deasupra toppingul de fructe (sau gemul), iar peste fructe punem spuma de albuș cu cocos.
 • Introducem din nou la cuptor, pentru alte 20-25 de minute, ca să se coacă definitiv blatul și să se rumenească foarte discret și bezeaua cu cocos. Se taie când s-a răcit.
 • Hai să avem poftă, că am muncit destul!

Tags

#bezea  #cocos  #fructe  #retete dulci  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.