PRAJITURA EGIPTEANA

Prajitura egipteana cu gris este urmatoarea oprire din periplul meu prin bucatariile orientale. Prajiturile de casa insiropate, pe baza de gris, se regasesc in mai toate tarile musulmane si nu numai. Indiferent ca se numesc basboussa, revani sau ravani, aceste dulciuri sunt foarte usor de facut si delicioase. Ca unitate de masura se foloseste o cana de 240 de ml.
Servings: 20 yield(s)
Prep Time: 15 mins
Cook Time: 35 mins
Total Time: 50 mins
Ingredients
    Ingrediente pentru blat
  • 2 căni și jumătate griș
  • 1 cană zahăr
  • 1 cană nucă de cocos
  • 1 Jumătate de cană făină
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 200 g unt
  • 200 g iaurt grecesc (sau alt iaurt gros)
  • 1 fiolă esență de vanilie
  • 1 vârf de cuțit sare
  • 20-25 migdale (sau jumătăți de nucă)
  • Ingrediente pentru sirop
  • 1 cană și jumătate apă
  • 3 sferturi de cană zahăr
  • 3 linguri zeamă de lămâie
  • 1 lingură apă de trandafiri (opțional)
Instructions
  1. Aprind cuptorul la 180 grade, adica foc potrivit. Am nevoie de o tava cu pereti inalti, de 20/30 cm. Topesc untul. Il las sa se racoreasca. Amestec intr-un bol mare ingredientele uscate. Adica grisul, nuca de cocos, zaharul, vanilia, faina, sarea si praful de copt. Torn untul topit si racorit, impreuna cu iaurtul, peste ingredientele uscate.
  2. Amestec cu telul pana la omogenizare. Daca pare prea vartoasa compozitia, se poate adauga putin lapte, 1-2 linguri.
  3. Pun aluatul rezultat in tava. Il presez bine si il netezesc. Apoi, cu varful unui cutit, fac taieturi in forma dorita, doar la suprafata. Asta ca sa plasez migdalele pe centrul bucatilor de prajitura. Asez migdalele.
  4. Introduc la cuptor, cam 30-35 de minute, pana se rumeneste. Intre timp fac siropul. Pun la fiert, la foc mediu, apa si zaharul. Las sa clocoteasca 2-3 minute. Sting focul si adaug zeama de lamaie si apa de trandafiri. La aceasta din urma se poate renunta daca nu aveti. Scot prajitura egipteana din cuptor dupa ce s-a rumenit. Torn siropul cald peste blatul fierbinte.
  5. O tai cand s-a racit complet. O prajitura de casa simpla si de efect, pe care copiii vostri o vor adora!