Yields:
20 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
40 Mins
Total Time:
55 Mins
Prăjitura cu smântână și topping crocant este un desert ușor de făcut, pufos și parfumat. Are o crustă crocantă plină de nuci (sau migdale) și ciocolată. E foarte potrivită și pentru gustarea de la scoală a copiilor. Rezistă bine timp de 4-5 zile, dacă o păstrați într-o cutie închisă.
Prima conditie pentru reusita acestei prajituri este ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Deci scoatem untul, smanatana si ouale din frigider cu 2-3 ore inainte sa ne apucam de gatit. Amestecam cu o lingura toate ingredientele uscate (faina, zahar, sare, praf de copt) intr-un bol mare.
Aprindem cuptorul la 180 de grade, adica la foc mediu si pregatim o tava dreptunghiulara cu pereti inalti, de 20/30 de cm, pe care o imbracam in hartie de copt udata si stoarsa bine.
Adaugam untul moale peste ingredientele uscate
si amestecam cu mixerul la viteza medie, pana incorporam faina si rezulta ceva asemanator cu un pesmet.
Intr-un alt vas amestecam cu telul ingredientele lichide, adica ouale, galbenusurile si smantana, foarte putin, doar cat sa se omogenizeze.
Adaugam amestecul lichid peste cel uscat, in trei transe, mixand bine dupa fiecare, cate un minut, pana obtinem o compozitie omogena, pe care o turnam in tava pe hartia de copt. Nivelam.
Amestecam pur si simplu ingredientele pentru topping (zaharul, nucile, scortisoara)
si le asezam peste compozitia din tava, cat mai uniform. Zaharul brun se poate inlocui cu zahar alb, obisnuit, iar in loc de nuci se pot folosi alune sau migdale.
Introducem tava cu prajitura la cuptor, pentru 40-45 de minute, pana cand se rumeneste iar o scobitoare introdusa la mijloc iese curata.