Yields:
8 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
40 Mins
Total Time:
55 Mins
Printre noi se afla mai multi oameni cu intoleranta la gluten decat va imaginati. Unii nici macar nu au idee ca sufera de aceasta intoleranta. Daca dupa o masa care contine fainoase experimentati stari de rau, cu balonare, greata, ameteli, oboseala, moleseala, migrene, dureri musculare, este posibil sa aveti acesta suferinta. Nu intentionez sa transform aceasta postare intr-o consultatie medicala. Vreau doar sa va sugerez o alta reteta care nu contine faina de grau, deci fara gluten. Din fericire, rezultatul final e o prajitura excelenta, pe care o veti iubi cu totii, intoleranti sau nu.
Eu am facut prajitura intr-o forma rotunda de tort, cu fundul detasabil, pe care am uns-o cu unt si am tapetat-o cu malai. Puteti folosi, la fel de bine, o tava de 20/30 cm.
Cuptorul se aprinde la 180 grade, adica la foc mediu.
Se freaca spuma untul moale cu 200 g zahar si sare, cu mixerul electric, la viteza mare.
Separat se amesteca migdalele, malaiul si praful de copt.
Se adauga aproximativ o treime din acest amestec uscat, impreuna cu un ou, la crema de unt si se omogenizeaza, inca o treime plus un ou, se amesteca bine, apoi si ultima treime cu ultimul ou, plus coaja rasa de la cele doua lamai.
Se toarna compozitia rezultata in tava și se coace 40-45 minute, pana trece testul scobitorii.
Intre timp se stoarce zeama celor doua lamai si se pune la foc potrivit, cu restul de 100 grame de zahar, intr-o craticioara, pentru a face siropul. Se amesteca mereu, iar cand s-a dizolvat zaharul e gata (dureaza cam 2 minute).
Dupa ce s-a copt blatul, se scoate din cuptor, se lasa 5 minute sa se racorească putin. Se inteapa prajitura cu o scobitoare pe toata suprafata
apoi se toarnă siropul cald, cu o lingura, peste prajitura calda.
Pofta buna va doresc!