PRĂJITURĂ CU CAFEA

179 Views
Yields: 12 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 50 Mins Total Time: 1 Hr 5 Mins

Prăjitură cu cafea nou-nouță, pufoasă, aromată, glazurată! E perfectă pentru îndrăgostiții de cafea, dar nu numai. Iar dacă puneți și cardamom în compoziție veți avea o revelație. Sigur că puteți sări peste cardamom, dar ar fi păcat…

Ingredients

0/17 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru prăjitură
  • Ingrediente pentru glazură

Instructions

0/9 Instructions
  • Aprindem cuptorul la 180 de grade, adică la foc mediu. Pregătim tava în care vom coace prăjitura. Eu folosesc o formă de guguluf, dar voi puteți utiliza o tavă cu pereți înalti, de 20/30 cm. Sau chiar o formă de tort cu pereți detașabili, cu diametrul de 24 cm. Ungem bine tava cu unt și o tapetăm cu făină (inclusiv pe axul central al formei de guguluf). Într-un bol mare cernem făina, împreună cu sarea, praful de copt și cardamomul.
  • Într-un alt bol mare, sau în vasul robotului de bucătărie, punem untul moale, la temperatura camerei, apoi adăugăm cafeaua instant, cele două tipuri de zahăr și vanilia. Amestecăm bine cu mixerul, timp de 4-5 minute, la viteză medie. Trebuie să obținem o compoziție cremoasă, spumoasă și mult mai deschisă la culoare decât la început.
  • Adăugăm ouăle, pe rând, mixând bine după fiecare.
  • Punem cam o treime din amestecul de făină, amestecăm scurt, la viteză mică.
  • Adăugăm cam o treime din cantitatea de smântână. Omogenizăm. Continuăm, alternând făina cu smântâna. Nu amestecăm foarte mult, ca să iasă prăjitura tare.
  • Turnăm compoziția în formă, nivelăm și introducem în cuptorul fierbinte, pe raftul din mijloc. Coacem prăjitura cam 50-55 de minute, până se rumenește, iar o scobitoare introdusă în mijloc iese curată.
  • Lăsăm prăjitura în formă 10 minute, apoi o răsturnăm pe un fund de lemn și o lăsăm până se răcește complet.
  • Între timp pregătim glazura. Punem toate ingredientele pentru glazură (mai puțin nucile) într-o crăticioară, pe foc mic și amestecăm continuu, timp de 3-4 minute, până se îngroasă.
  • Turnăm glazura caldă peste blatul rece. Decorăm cu nuci tocate. Să ne fie de bine!

Tags

#cafea  #nuci  #retete dulci  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *