POALE-N BRÂU

2273 Views
Yields: 12 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 40 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 1 Hr

Rețeta simbol a bucătăriei moldovenești, delicioasele poale-n brâu îmi amintesc, mai mult decât orice, de copilărie.  Aluat pufos, parfumat, ca de cozonac și brânză dulce, aromată, cu (sau fără :)) stafide. Mâncare pentru suflet. Pentru nostalgia sărbătorilor petrecute la bunici. Si o moștenire obligatorie pentru copiii noștri…

Ingredients

0/17 Ingredients
Adjust Servings
  Ingrediente pentru aluat
 • Ingrediente pentru umplutură

Instructions

0/9 Instructions
 • Pentru aluat, cernem făina într-un bol mare. O amestecăm cu drojdia uscată. Încălzim laptele, împreună cu sarea, zahărul și aromele, amestecând până se dizolvă zahărul. Amestecul nu trebuie să fie fierbinte, ci doar cald. Turnăm laptele peste făină, adăugăm și gălbenușurile și frământăm până obținem un aluat moale și omogen, aproximativ 3-4 minute.
 • Adăugăm untul moale și frământăm din nou, până se încorporează bine untul în compoziție, încă 3-4 minute. Acoperim bine bolul cu aluat cu o folie alimentară sau un prosop. Important este să nu intre aer. Lăsăm aluatul să crească, la temperatura camerei, până își dublează volumul, aproximativ o oră.
 • Între timp pregătim umplutura. Amestecăm într-un vas toate ingredientele, cu lingura, până la omogenizare. Dacă vi se pare puțin prea moale, puteți adăuga o lingură de pesmet, griș, sau făină. Compoziția ar trebui să-și păstreze forma, nu să se lățească. Eu nu am pus stafide, pentru că nouă nu ne plac.
 • După ce a crescut aluatul, aprindem cuptorul la 180 de grade (fără ventilație) sau 160 de grade (la cuptoarele cu ventilație), ca să fie bine încins atunci când o să punem poalele-n brâu la copt. Răsturnăm aluatul pe masa de lucru presărată cu puțină făină.
 • Întindem aluatul cu sucitorul, până obținem un dreptunghi cu dimensiunile de 30/40 cm și o grosime cam de jumătate de centimetru. Tăiem dreptunghiul de aluat în 12 pătrate egale, fiecare ar trebui să aibă cam 10 pe 10 cm. Punem câte o lingură de umplutură pe fiecare pătrat de aluat. Așa cum vă spuneam, umplutura trebuie să-și păstreze forma, să nu curgă, ca să nu iasă (prea mult) din aluat la cuptor.
 • Pentru a forma poalele-n brâu, lipim bine colțurile opuse ale pătratului, peste umplutură, mai întâi două,
 • apoi celelalte două, după care le așezăm în tava de la aragaz, pe hârtie de copt.
 • Le ungem pe fiecare cu ou bătut, cu ajutorul unei pensule și le dăm la cuptor, pentru 20-25 de minute, până se rumenesc.
 • Cam așa arată în final. Le puteți pudra cu zahăr, dacă doriți, dar mie îmi place cum arată așa, lucioase și rumene, numai bune de savurat. Sunt foarte bune și calde, și reci. Să ne fie de bine, zic...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.