PLACINTA CU DOVLEAC

1411 Views
Yields: 12 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 25 Mins Cook Time: 2 Hr Total Time: 2 Hr 25 Mins

Daca a venit toamna, a sosit si vremea placintei cu dovleac. Poate cea mai cunoscuta placinta romaneasca, dupa cele cu mere si cu branza. Eu am facut-o intr-o tava de tarta, pur si simplu ca sa arate mai prezentabila in poze. Dar nu va bateti capul, o puteti face si simplu, sub forma de rulouri, sau foaie deasupra, foaie dedesubt, umplutura la mijloc.  Reteta mea se face cu dovleacul copt. Luati asadar in calcul si timpul alocat coacerii dovleacului, atunci cand va apucati de treaba.

Ingredients

0/16 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru foaie
  • Ingrediente pentru umplutura

Instructions

0/8 Instructions
  • In primul rand spal si curat dovleacul de seminte. Il tai felii, asez feliile in tava de la aragaz si pun in cuptorul incalzit la foc mediu, cam o ora si jumatate, chiar doua, pana se inmoaie bine pulpa dovleacului. Apoi il las sa se racoreasca.
  • In acest timp, pregatesc aluatul pentru foaie. E vorba despre o reteta de genul o cescuta de…, o cescuta de… si faina cat cuprinde. Ca sa va usurez misiunea, am masurat si cantarit ingredientele, pentru ca fiecare are alta marime de ceasca, sau gospodinele incepatoare nu stiu ce inseamna “cat cuprinde”. Asadar, pun intr-un bol toate ingredientele lichide: oul, laptele, uleiul, apoi adaug zaharul si sarea si amestec foarte putin cu o lingura. Torn cam jumatate din faina, amestecata in prealabil cu praful de copt, peste compozitia lichida. Omogenizez cu lingura. Apoi renunt la lingura si torn si restul de faina, pe care o incorporez cu mana. In functie de cat de mare e oul si de cat de uscata e faina, aluatul poate inghiti mai multa sau mai putina faina. Asa ca puneti intai doar 230 de grame si daca e prea moale, mai adaugati o lingura. Las aluatul la frigider, pana cand se raceste dovleacul.
  • Scot pulpa de dovleac cu lingura , din fiecare felie si arunc cojile.
  • O zdrobesc cu pasatorul de cartofi, intr-un bol. Puteti s-o dati si la blender. Amestec in piureul de dovleac restul ingredientelor: ouale batute putin cu furculita, zahar, sare si condimente. Pastrez o lingura de ou pentru uns foaia deasupra. Atentie la cuisoare, au un parfum foarte intens, puneti foarte putin!
  • Scot aluatul din frigider. Aprind cuptorul la 180 de grade, foc potrivit. Cam doua treimi din aluat le intind cu sucitorul pe masa presarata cu faina, asa incat sa acopere fundul si peretii unei forme de tarta cu diametrul de 26 de cm. Intep aluatul de pe fund cu furculita, ca sa nu se umfle la copt.
  • Torn umplutura in tava, peste aluat. Nivelez.
  • Restul de aluat, intins si el, il tai fasii de 1 cm latime si decorez placinta cu ele. Ung cu ou fasiile de aluat si introduc tava la cuptor, vreo 35-40 de minute, pana se rumeneste foaia.
  • Se poate servi si calda, si rece. Sa va fie de bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.