PAVLOVA CU LAMAIE

482 Views
Yields: 10 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 35 Mins Cook Time: 1 Hr 20 Mins Total Time: 1 Hr 55 Mins

 Pavlova este o prajitura care inca starneste controverse in ceea ce priveste originea ei. Australienii si neo-zeelandezii se declara, deopotriva, inventatorii acesteia. Un lucru e cert, numele vine de la celebra balerina a inceputului de secol  XX, Anna Pavlova. Ca un omagiu adus talentului ei. Dar ce ne intereseaza pe noi, de fapt, este rezultatul. Adica un blat de bezea, crocant la exterior, moale si aerat la interior. Cu un strat de crema acrisoara bine de tot, plus putina frisca si niste migdale prajite. Crema de lamaie echilibreaza perfect dulceata bezelei, dar o putem inlocui cu un sos de visine, de fructul pasiunii, de zmeura sau kiwi. 

Ingredients

0/13 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru bezea
  • Ingrediente pentru crema de lamaie
  • Ingrediente pentru topping

Instructions

0/7 Instructions
  • Incep cu blatul. Pentru asta, aprind mai intai cuptorul la 180 de grade, adica la foc mediu. Bat albusurile spuma, impreuna cu sarea. Cand se intaresc incep sa pun zaharul, cate doua linguri, batand bine in continuare, cu mixerul la viteza maxima, dupa fiecare adaos de zahar. Trebuie sa se dizolve mare parte din zahar si sa obtin o spuma densa, sidefie, care se tine de castron. La final adaug amidonul si zeama de lamaie, omogenizez. Aceste ultime ingrediente vor face ca bezeaua sa fie moale la interior si crocanta la exterior. Pun spuma de albus in tava de la aragaz, pe hartie de copt. Ii dau o forma cat de cat rotunda, cu un diametru cam de 30 cm si o inaltime de 4-5 cm. Las marginile o idee mai inalte decat centrul. Reduc temperatura cuptorului la 130-140 de grade (foc foarte-foarte mic) si introduc tava cu bezeaua, pe raftul din mijloc, cam o ora.
  • Cat se coace blatul, pregatesc crema. Intr-o craticioara, amestec cu telul toate ingredientele pentru crema, apoi pun craticioara pe foc foaaaaarte mic (se poate face si pe baie de aburi) si amestec continuu, vreo 12-15 minute, pana se ingroasa. Dau deoparte si las sa se raceasca.
  • Prajesc migdalele intr-o tigaie uscata, pana se rumenesc frumos, la foc potrivit, cam 2-3 minute, amestecandu-le din cand in cand. Le las si pe acestea sa se raceasca. Blatul e gata cand se desprinde cu usurinta de pe hartia de copt. Atentie, nu trebuie rumenit!
  • Cat se racoreste si bezeaua, bat smantana de frisca cu mixerul, la viteza medie, impreuna cu zaharul vanilat. Viteza medie imi permite sa controlez mai bine cat sa bat frisca, astfel incat sa se intareasca, dar sa nu se taie. Asez blatul de bezea pe un platou. Pun crema de lamaie rece peste el,
  • apoi frisca
  • si la final presar migdalele.
  • Daca mai aveti rabdare, bine ar fi sa lasati pavlova la rece macar o ora. Daca nu, faceti ca noi, mancati-o imediat!

Tags

#bezea  #frisca  #lamaie  #retete dulci  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.