PASCA

1446 Views
Yields: 12 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 40 Mins Cook Time: 1 Hr 20 Mins Total Time: 2 Hr

Pentru ca se apropie marea sarbatoare a invierii Domnului, trebuie sa fim pregatiti din toate punctele de vedere.  Sufletesc, trupesc si gastronomic. Sa va impartasesc asadar reteta mea de pasca.

Ingredients

0/18 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru blat
  • Ingrediente pentru umplutura

Instructions

0/8 Instructions
  • Pregatesc mai intai blatul. Untul moale il frec foarte bine cu mixerul electric, impreuna cu zaharul, sarea si zaharul vanilat, cam doua minute. Mai departe adaug iaurtul, mixez putin, apoi pun jumatate din cantitatea de faina, amestecata cu praful de copt. Urmeaza la rand oul, mixez din nou cateva secunde si renunt la mixer. Restul de faina il incorporez cu ajutorul unei linguri de lemn, ca sa nu lucrez prea mult aluatul, pentru ca risc sa iasa tare. Intind aluatul intr-o forma de tort cu pereti detasabili, cu diametrul de 26 cm, neunsa (pastrez o lingura din aluat pentru decorat). Aceasta operatiune o fac cu degetele, putin unse cu ulei, ca sa nu se lipeasca de maini. Incerc sa o intind cat mai uniform, inclusiv pe peretii formei, ca sa-i fac o bordura de vreo 2 cm inaltime, apoi pun tava la rece, pana pregatesc umplutura.
  • Aprind cuptorul la 160 grade, deci la foc mic. Pentru umplutura folosesc 500 grame de ricotta si 200 grame de crema de branza natur. Puteti face acelasi lucru, sau folositi branza de vaci clasica, dar sa fie grasa si bine scursa. Amestec branzele cu telul, impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar. Separ ouale. Pun galbenusurile peste branza, amestec bine, urmeaza vanilia, pe care o tai pe jumatate in lungime, apoi razuiesc cele doua jumatati de pastaie pe interior, cu lama unui cutit, ca sa scot bobitele parfumate de vanilie. Pe acestea din urma le adaug in compozitie, amestec din nou. Acum e momentul si pentru coaja de lamaie (sau portocala, sau orice alte arome vreti). Adaug amidonul, cam doua linguri rase si omogenizez. Daca nu aveti amidon, inlocuiti cu faina sau cu praf de budinca de vanilie. Bat albusurile spuma tare cu mixerul la viteza maxima, pun restul de zahar, in trei transe, batand bine pana cand spuma se tine de castron, apoi amestec albusul cu compozitia de branza, tot cu telul, dar fara sa mai bat, doar omogenizez usor, cu mare grija, ca sa nu iasa aerul incorporat in spuma. Daca voi folositi stafide, ca la pasca clasica, acum e momentul sa le amestecati si pe ele.
  • Scot tava cu blatul de la frigider, pun merisoarele peste blat, lasand un “sector” liber de fructe, ca sa manance si copilul meu,
  • torn cu lingura jumatate din compozitie peste merisoare, apoi aranjez bucatele de caise confiate
  • si pun si restul de compozitie, decorez dupa inspiratie, apoi introduc tava la cuptor, cam o ora si jumatate. Un mic truc: pun in cuptor o tavita cu apa, pe care o mai completez pe parcurs, daca scade. Apa va crea un efect de bain-marie si pasca nu va crapa la copt.
  • Ousoarele de deasupra sunt facute din lingura de aluat pastrata de la blat, peste care am mai pus putina faina si niste colorant alimentar rosu, framantat, intins, decupat, asezat deasupra prajiturii cam dupa o ora de copt. Si daca va oripileaza gandul colorantului, pur si simplu nu mancati decorul!
  • Lasati sa se raceasca de tot inainte sa taiati minunea asta de pasca, pe care eu, pur si simplu, o iubesc!
  • Sper sa va placa si voua si Sarbatori fericite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *