PARFAIT CU “FAGURE DE MIERE”

32 Views
Cantitate: 20 Porții Dificultate: Ușor Timp Preparare: 15 Minute Timp Gătit: 5 Minute Timp Total: 20 Minute

Vine, vine, primavara, cantam cu totii in cor la scoala, in copilaria antedecembrista. Acum primavara a cam disparut, din pacate, din peisajul anotimpurilor. Si asa cum ne-am obisnuit sa trecem de la cizme direct la sandale, trebuie sa adaptam si  ceea ce le gatim celor dragi, in functie de capriciile vremii. Sa facem, asadar, o inghetata pentru vara de aprilie. Cred ca e cea mai simpla reteta de parfait posibila. Mai greu e sa faceti rost de laptele condensat care, atentie, nu e tot una cu cel pe care-l puneti in cafea! Laptele condensat este ambalat in cutii metalice, de 400 sau 800 de grame. Este indulcit si fiert pana se ingroasa ca un sirop, uneori pana la caramelizare. De curand a aparut la Selgros lapte condensat de la Prodlacta.

Ingrediente

0/7 Ingrediente
Modifică porțiile
    Ingrediente pentru inghetata
  • Ingrediente pentru “fagurele de miere”

Instrucțiuni

0/6 Instrucțiuni
  • 1. Primul lucru pe care l-am facut a fost fagurele. Intr-o cratita cu pereti mai inalti, am pus zaharul, apa si mierea, la foc mic, amestecand pana cand s-a dizolvat zaharul, apoi am lasat sa fiarba, fara sa mai amestec, pana s-a caramelizat, adica a capatat o culoare auriu-aramie. Cand a ajuns la acest stadiu, am oprit focul si imediat am pus lingurita de bicarbonat peste caramel, amestecand cu un tel, repede si cu grija, pentru ca se umfla destul de mult si face spuma. E foarte important sa nu lasati caramelul sa astepte, asa ca e bine sa pregatiti bicarbonatul si telul, sa le aveti la indemana. Spuma de caramel se rastoarna pe un fund, pe hartie de copt si se lasa la racit. Sa nu incercati in acest moment sa puneti mana pe el, e foarte fierbinte!
  • In ceea ce priveste inghetata, nimic mai simplu: am batut smantana lichida cu mixerul, pana si-a dublat volumul si a inceput sa se intareasca. Si aici e nevoie de putina precautie, sa nu batem prea mult, pentru ca se taie si o sa obtinem niste zer si unt de casa in loc de frisca. Am adaugat laptele condensat si praful de sare si am amestecat cu o lingura, pana s-a omogenizat.
  • Intre timp s-a racit si caramelul spumos, pe care l-am rupt cu mana, in bucati neregulate, mai mici sau mai mari. La interior arata ca un fagure de miere, de unde si denumirea. Ceva mai mult de jumatate din bucatelele de fagure le-am amestecat in frisca, restul le-am pastrat pentru mai tarziu, pentru decor.
  • Compozitia de parfait e gata, mai trebuie doar sa avem rabdare sa stea cateva ore bune la congelator, pusa in doua tavi de chec tapetate cu folie alimentara, ca sa ne fie usor sa o scoatem cand va fi gata.
  • Cinci-sase ore mai tarziu, am scos parfait-ul din folie si am asezat deasupra restul de bucati de fagure.
  • Restul e istorie... Sa va fie viata dulce!

Tags

#caramel  #frisca  #inghetata  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *