PAINE RAPIDA

230 Views
Yields: 6 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 40 Mins Total Time: 45 Mins

Daca si voua vi se intampla sa ramaneti cateodata fara paine, exact cand s-au inchis deja magazinele, va impartasesc o reteta de paine rapida. E gata in 40-45 de minute si se face fara drojdie. De aceea nu are nevoie de dospire, nici de framantare exagerata. Ca agent de crestere, in reteta clasica,  se foloseste  bicarbonatul de sodiu. De altfel, numele englezesc al retetei este soda bread, adica paine cu bicarbonat de sodiu. Eu prefer praful de copt, pentru ca produsul final, dupa parerea mea, are un miros mai placut. Rezultatele sunt comparabile, asa ca ramane la latitudinea voastra daca utilizati bicarbonat sau praf de copt.

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Intai de toate aprindem cuptorul la 200 de grade, deci la foc mediu spre mare. Punem hartie de copt in tava de la aragaz.
  • Spuneam ca teoretic s-ar folosi bicarbonatul de sodiu, pentru ca unul dintre ingrediente este laptele batut, care este un produs lactat obtinut prin fermentatie. Si atunci cand avem un ingredient fermentat (iaurt, lapte batut, smantana), fermentii respectivi activeaza bicarbonatul si il ajuta sa-si faca treaba de agent de crestere. Deci, in principiu, bicarbonatul se foloseste doar in retetele cu ingrediente fermentate! Praful de copt nu este la fel de “pretentios” si functioneaza la fel de bine si fara fermenti.
  • Amestecam asadar faina cu sarea si praful de copt, cu mana. Adaugam laptele batut. S-ar putea sa fie nevoie de 380, pana la 400 de ml de lapte, in functie de cat de uscata e faina. Framantam cateva minute. Vom obtine un aluat destul de lipicios, pe care il strangem cu mainile ca sa-i dam o forma rotunda si il transferam in tava, pe hartia de copt. Presaram putina faina pe aluat. Taiem aluatul in forma de cruce, pana aproape de fund, ca sa-l ajutam sa creasca.
  • Introducem tava cu painea noastra la cuptor, pentru 35-40 de minute, pana se rumeneste, iar daca o ridicam de pe tava si o lovim cu degetul pe fund, va suna a gol.

Notes

Painea noastra e gata de savurat. Sa va fie de bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *