PÂINE JAPONEZĂ

4141 Views
Yields: 2 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 30 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 1 Hr

Fără îndoială, aceasta este cea mai pufoasă pâine din lume. Și vă asigur că nu exagerez deloc. Magia pâinii japoneze se datorează unui secret: tangzhong. Ce este tangzhong, o să mă întrebați.  Ei bine, e o pastă obținută din lapte și făină. O ciulama, ca să fiu mai exact înțeleasă. Ciulamaua asta are două scopuri. Unu: prelungește durata de valabilitate a pâinii cu până la 4 zile. Doi: păstrează umiditatea aluatului fără a-l îngreuna. Teoretic, tangzhong-ul se încălzește până la 65 de grade Celsius. Dar dacă nu aveți un termometru de bucătărie, nu vă faceți probleme. Ideea este să-l țineți pe foc doar până începe să se îngroașe. Oricum, rezultatul e extraordinar. Ca să nu mai spun că e ultima modă în materie de aluaturi. Și, nu-i așa, cui nu-i place să fie la modă?

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings
  Ingrediente pentru tangzhong
 • Ingrediente pentru pâine

Instructions

0/11 Instructions
 • Într-o cratiță mică, amestecăm laptele rece împreună cu făina, cu telul, până nu mai avem cocoloașe. Punem pe foc mic, amestecând continuu, până când amestecul începe să se îngroașe, nu mai mult (dacă aveți un termometru de bucătărie, până la 65 de grade Celsius). Transferăm imediat ciulamaua într-un alt vas, și lăsăm să se răcească la temperatura camerei înainte de utilizare.
 • Într-un bol încăpător amestecăm împreună laptele cald, zahărul și drojdia, tot cu telul.
 • Se lasă să stea până când amestecul devine spumos, aproximativ 10 minute.
 • Peste amestecul de drojdie punem făina, cele 2 ouă, ciulamaua răcită și sarea. Combinăm puțin ingredientele cu o lingură, înainte să începem să frământăm. Putem frământa cu mâna, sau la mixer. Oricum am proceda, frământăm pentru 5 minute, până vom obține un aluat frumos, neted, elastic.
 • Adăugăm untul moale și frământăm încă 7-8 minute.
 • Acoperim foarte bine vasul cu o folie de plastic, ca să nu intre aer. Lăsăm aluatul să crească într-un loc călduț, pentru aproximativ o oră, până își dublează volumul.
 • Pregătim 2 tăvi de chec, de aproximativ 25/11 cm, pe care le ungem cu unt. Scoatem aluatul din bol, îl răsturnăm pe masa de lucru și îl împărțim în 6 bucăți egale.
 • Fiecare bucată o întindem cu sucitorul, cam până la o dimensiune de 20/10 cm. Împăturim apoi în trei, ca pe o scrisoare. Întindem din nou, în sens invers, apoi rulăm ca pe o clătită și așezăm ruloul în tavă, cu încheietura la fund.
 • Repetăm operațiunile și cu celelalte bucăți de aluat. Așezăm câte trei rulouri în fiecare tavă. Acoperim din nou și mai așteptăm o oră, ca să-și dubleze iar volumul.
 • Cu vreo 15 minute înainte să se termine ora de crescut, aprindem cuptorul la 180 de grade, fără ventilație, sau la foc potrivit. Înainte de a introduce tăvile la cuptor, amestecăm oul bătut cu o lingură de lapte și ungem pâinile cu acest amestec, cu o pensulă.
 • Coacem pâinea cam 30 de minute, până se rumenește și o scobitoare introdusă la mijloc iese uscată. Sper să vă bucurați de minunăția asta de pâine...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.