PAINE FARA FRAMANTARE

241 Views
Yields: 1 Serving Difficulty: Easy Prep Time: 2 Mins Cook Time: 45 Mins Total Time: 47 Mins

Aceasta reteta de paine fara framantare este visul oricarui pasionat de bucatarie. Adica sa faci paine in casa, fara niciun efort si sa-ti mai si iasa?

Pare o utopie, dar nu e. Se face foarte usor, in schimb are nevoie de un timp de dospire foarte lung, de minim 20 de ore. Ideea este sa o incepeti azi si sa o coaceti dupa 24 de ore. Avem nevoie de o oala groasa, din fonta, cu capac. Daca nu aveti asa ceva, folositi o oala obisnuita, emailata.

E de preferat sa fie inchisa la culoare, pentru ca painea se coace la temperatura foarte mare si pot ramane pete pe oala.

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Cernem faina intr-un bol mare. Amestecam cu drojdia si cu sarea. Turnam apa si amestecam cu o lingura de lemn 5-6 secunde. Atat si nimic mai mult. Gata. Nu e nevoie sa se amestece toata faina. Acoperim bine cu o folie de plastic si lasam “aluatul” la temperatura camerei pana a doua zi.
  • Minim 18 ore, timp in care veti observa ca incepe sa creasca, sa faca bule de aer si sa incorporeze si faina ramasa pe marginile bolului.
  • Dupa ce au trecut multele ore de asteptare, presaram faina pe blatul de lucru, cam 2-3 linguri, apoi rasturnam aluatul peste faina. E foarte moale si pufos. Mai presaram putina faina si pe aluat. Adunam marginile spre centru, ca sa-i dam o forma rotunda.
  • Rasturnam painea pe o hartie de copt , o acoperim si o mai lasam la crescut inca 2 ore.
  • Cu 20 de minute inainte de finalizarea timpului de crestere, aprindem cuptorul la 240 de grade, adica la foc mare. Introducem oala, cu tot cu capac, in cuptor, ca sa se incinga si ea foarte bine. Scoatem oala fierbinte din cuptor si punem aluatul, cu tot cu hartie in oala. Mare grija, arde! Acoperim cu capacul si punem painea noastra la cuptor pentru 30 minute.
  • Dupa acest interval de timp, indepartam capacul si o mai lasam alte 15 minute descoperita, ca sa se termine de copt.

Notes

Bucurati-va de painea calda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *