PAINE DULCE IMPLETITA

1015 Views
Yields: 1 Serving Difficulty: Medium Prep Time: 25 Mins Cook Time: 35 Mins Total Time: 1 Hr

Cu aceasta reteta de paine dulce impletita continuam periplul prin bucatariile lumii. Vorbim astazi despre o paine evreiasca, pe numele ei challah, care se consuma cu ocazia Sabatului. Traditionala sau nu, rituala sau nu, painea este exceptionala. Pufoasa, aromata si grozav de aratoasa. Reteta merita pastrata, pentru ca are ceva inovativ: foloseste zeama de portocale pentru framantat, ceea ce ii confera un gust si o culoare remarcabile. Impletitura este si ea deosebita. Dar daca nu aveti timp sau chef de asta, puteti face o paine rotunda, simpla, cu acelasi succes la public.

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/7 Instructions
  • Amestecam zeama de portocale cu drojdia uscata si lasam deoparte cateva minute. Cernem faina si o combinam cu zaharul si sarea, intr-un bol incapator. Batem cele 2 oua si galbenusul, cu o furculita, ca sa le amestecam, apoi le turnam peste faina, urmate de zeama de portocale si uleiul de masline. Framantam foarte bine, pret de 5-6 minute, pana obtinem un aluat neted, elastic si potrivit de moale. Daca pare prea moale, mai putem adauga o lingura de faina. Acoperim bine bolul cu o folie de plastic, ca sa nu intre aer si lasam aluatul sa creasca 60-80 de minute, pana isi dubleaza volumul.
  • Scoatem incet aerul din aluat, prin presare usoara cu mana, il adunam dinspre margini spre centru si il mai lasam sa creasca inca o data, alte 50-60 de minute. Rasturnam aluatul pe masa si il impartim in 6 bucati egale. In mod normal aluatul nu se lipeste, dar daca e nevoie, putem presara putina faina pe masa. Facem din fiecare bucata cate un rulou de aproximativ 40 de cm lungime. Impletim pe mijloc cele 6 rulouri, asa cum se vede in poza,
  • iar capetele le impletim in trei, in mod clasic.
  • Capetele impletite le rotim in lateral, in sensul acelor de ceasornic, (sau invers), ca sa se lipeasca de partea centrala.
  • Transferam painea in tava de la aragaz, pe hartie de copt. Ungem deasupra cu ou batut. Lasam alte 30-40 de minute sa creasca.
  • Aprindem cuptorul la 180 de grade, deci la foc potrivit. Dupa aceasta ultima (promit!) dospire, ungem din nou cu ou batut si introducem painea la cuptor, pentru 30-35 de minute, pana se rumeneste.
  • Doamne, ce rasfat! Sa ne fie de bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.