PAINE ALBA LA TAVA

614 Views
Yields: 2 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 40 Mins Total Time: 55 Mins

 Sa continuam in aceeasi nota a mirosului de paine calda, poate cea mai minunata si mai familiara aroma. Ne binedispune si ne aduce impreuna cu cei dragi, amintindu-ne de anii copilariei, de praful de pe ulita satului si de mainile muncite ale bunicii… Si ce satisfactie mai mare am putea avea, decat o paine aburinda, facuta de “manutele astea doua”? Astazi facem o paine simpla, la tava, potrivita si pentru zilele de post si care se feliaza frumos, pentru sandwich-uri. Din cantitățile prezentate aici ies două paini.

Ingredients

0/5 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Amestecam faina cu drojdia, apoi adaugam sarea si apa rece. Framantam bine pana la omogenizare, apoi turnam uleiul si continuam sa framantam pana la incorporarea uleiului si inca vreo cinci minute, ca sa obtinem un aluat elastic si neted, pe care il acoperim bine, ca sa nu intre aerul ( cel mai bine e cu o folie de plastic) si lasam sa creasca la temperatura camerei, pana isi dubleaza volumul. Acest proces poate dura o ora si jumatate, chiar doua. Asa cum am mai scris si in alte retete, apa rece pe care o folosim la framantat va face ca aluatul sa creasca mai lent, dar acest proces de dospire mai lung va avea ca rezultat o paine mai gustoasa. Odata crescut, rasturnam aluatul pe masa presarata cu faina, il mai framantam 20-30 de secunde, ca sa scoatem aerul, apoi il impartim in doua. Fiecare bucata o aplatizam cu mainile, pana la o dimensiune de aproximativ 20/30 cm, apoi o rulam strans, ca pe o clatita uriasa si o asezam intr-o tava de cozonac, cu incheietura la fund.
  • Lasam din nou la crescut inca o ora, tot bine acoperite. Dupa ce cresc, facem 3-4 taieturi deasupra, de 2-3 mm adancime, ca sa aiba pe unde iesi aburul si sa creasca bine la copt.
  • Aprindem cuptorul la 200 de grade, adica la foc mediu spre mare, cu un sfert de ora inainte de sfarsitul perioadei de dospire in tava. Coacem 35-40 de minute pana se rumeneste si scobitoarea introdusa la mijloc iese curata.
  • Daca vreti sa o mancati calda, e bine sa o rupeti, nu sa o taiati. Stiu ca pare complicat de facut, din cauza timpului lung de dospire, dar nu e chiar asa, pentru ca intre timp puteti face si alte treburi, iar rezultatul final merita pe deplin asteptarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.