MUCENICI MOLDOVENESTI

322 Views
Yields: 20 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 50 Mins Cook Time: 25 Mins Total Time: 1 Hr 15 Mins

Sunt moldoveanca in cuget si-n simtiri, desi locuiesc in Bucuresti de peste 25 de ani. Si ca orice moldovean care se respecta, in fiecare an trebuie sa fac celebrii mucenici din aluat de cozonac insiropat. Va impartasesc si voua reteta mea, pe care toti ai mei o adora.

Ingredients

0/15 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru aluat
  • Ingrediente pentru sirop
  • Ingrediente pentru glazurat

Instructions

0/7 Instructions
  • Am cernut faina intr-un bol incapator, apoi am amestecat-o cu drojdia uscata. Am incalzit laptele, impreuna cu sarea, zaharul si untul, doua- trei minute, atat cat sa se dizolve zaharul si sa se topeasca untul, fara sa-l infierbant. Am adaugat aromele. Am turnat laptele peste faina si am framantat aluatul, pret de vreo zece minute, apoi l-am acoperit bine, ca sa nu intre aerul si l-am lasat sa creasca. Dupa 40 minute isi dublase volumul, deci m-am pus pe treaba. Am aprins cuptorul, la 180 grade, adica la foc potrivit.
  • Am modelat mucenicii, in forma cifrei opt .
  • I-am asezat in tava de aragaz, neunsa, lasand spatiu intre ei, ca sa aiba loc sa creasca, i-am uns cu ou batut, apoi am introdus tava la cuptor.
  • Dupa 30 de minute erau copti, grasunei si rumeni.
  • Cat timp s-au copt primii mucenici, am facut siropul. Am fiert apa cu mierea si aromele, intr-un vas larg si incapator, pana s-a dizolvat mierea si a clocotit cam un minut. Daca va plac mai dulci, puteti creste cantitatea de miere, sau sa adaugati 2-3 linguri de zahar. Odata copti, am scos mucenicii din tava si, fierbinti, i-am pus direct in siropul caldut. I-am lasat in sirop cat timp am modelat urmatoarea transa de mucenici, cam 15 minute.
  • I-am scos din lichid, i-am uns cu miere, cu ajutorul unei pensule si i-am tavalit prin nucile macinate. Am repetat operatiunile la fiecare tava de mucenici (mi-au iesit trei tavi).
  • Am servit o cina tematica, dulce, cu “ciorba” munteneasca de mucenici la primul fel si cu mucenici moldovenesti la felul doi. Si n-am primit nicio reclamatie.

Tags

#miere  #nuci  #retete dulci  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *