MINITARTE CU NUCI SI GLAZURA CARAMEL

159 Views
Yields: 24 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 1 Hr 20 Mins Cook Time: 25 Mins Total Time: 1 Hr 45 Mins

 Nu stiu daca si voi ati remarcat, dar eu am constatat un lucru interesant. La toate petrecerile unde lumea aduce cartoane cu prajituri de cofetarie, ca o contributie la “bunul mers” al distractiei, primele dulciuri care dispar sunt minitartele, niciodata nu sunt suficiente pentru toti. De aici si deductia, logica zic eu, ca toti iubim tartele ! Sa bucatarim asadar niscaiva tarte…

Ingredients

0/16 Ingredients
Adjust Servings
  • Ingrediente pentru cremă
  • Ingrediente pentru glazura caramel

Instructions

0/6 Instructions
  • Reteta e laborioasa, nu neaparat dificila, dar consuma ceva timp. De aceea e bine sa faceti operatiunile intr-o oarecare ordine, ca sa aveti cat mai putini timpi morti. Eu m-am organizat cam asa: Am facut aluatul pentru blat, adica am amestecat cu degetele faina cu untul, sarea si zaharul, vreo 2 minute, pana a rezultat ceva asemanator cu pesmetul. Apoi am turnat oul, usor batut si am framantat cu mana, foarte putin, doar cat sa se formeze aluatul. L-am pus la frigider o jumatate de ora, invelit in folie alimentara.
  • Intre timp, am facut crema: am pus cele 2 oua intr-un vas si, cu ajutorul unui tel, le-am amestecat cu zaharul, sarea si faina, plus doua linguri de lapte, foarte-foarte bine, ca sa nu ramana cocoloase; am turnat apoi, cate putin, restul de lapte, iar la sfarsit vanilia. Am pus vasul pe foc mic, amestecand continuu, ca sa nu sa lipeasca, vreo 12-13 minute, pana s-a ingrosat. Am stins focul, am pus untul in crema fierbinte, am amestecat pana s-a topit, apoi am acoperit-o (ca sa nu prinda crusta) si am lasat-o sa se raceasca.
  • Am adus formele de minitarte la indemana, am aprins cuptorul la 180 grade (foc mediu), am scos aluatul din frigider. Urma deci sa pregatesc cosuletele pentru tartele noastre. Am intins aluatul cu sucitorul, pana la o grosime de 2 mm, am taiat discuri putin mai mari decat gura formelor, ca sa inveleasca si peretii acestora, si am pus aluatul in forme, l-am presat bine pe fund si pe pereti, ca sa se imprime onduleurile, am taiat surplusul si am intepat cu o furculita fundul fiecarui cosulet, ca sa nu se umfle la copt. Cosuletele le coacem simple, fara umplutura (blind bake -cum zice englezu’), deci am pus o bucata de folie de aluminiu in fiecare forma si cate o mana de fasole uscata peste folie (am niste fasole pastrata special pentru asta, am folosit-o de zeci de ori pana acum). Se poate folosi si un orez mai ieftin. Treaba asta se face pentru ca aluatul sa-si pastreze forma la copt.
  • Am pus formele in tava de aragaz, au incaput cate 9, le-am introdus la cuptor, dupa 15 minute am scos folia cu fasolea si am mai lasat 7-8 minute sa se rumeneasca.
  • In acest timp am preparat glazura: am caramelizat zaharul, iar cand a ajuns la culoarea dorita, am pus untul, am amestecat pana s-a omogenizat, cam 15-20 de secunde, apoi am turnat smantana, cu grija, ca se cam umfla. Am mai lasat pe foc pana a dat din nou in clocot. Gata si glazura. Cosuletele, odata coapte, le-am scos din forme si le-am umplut cu crema, care intre timp se racise. Peste crema am turnat cate o lingura de glazura caramel, calduta, si am ornat cu jumatati de nuca.
  • Pentru variatie si pentru ca mi-a mai ramas si aluat si crema de vanilie, am mai facut cateva cosulete, ceva mai mici si mai inalte, le-am umplut cu crema si le-am decorat cu cateva bobite de coacaze rosii. Cred ca v-am batut destul la cap pentru azi. Sa va fie viata dulce!

Tags

#caramel  #nuci  #tarta  #vanilie  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *