MELCISORI CU SCORTISOARA

62 Views
Cantitate: 16 Porții Dificultate: Mediu Timp Preparare: 30 Minute Timp Gătit: 30 Minute Timp Total: 1 Hr

 Fiul meu e mare fan scortisoara, asa ca nu fiti surprinsi daca veti gasi multe retete pe aici cu respectiva aroma. Daca nu o iubiti la fel de mult, puteti renunta fara probleme la ea. Melcisorii sunt foarte buni si fara scortisoara, pentru ca au aromă de caramel, si de nuca, si de miere… Reteta de aluat e una din preferatele mele. E simplu de facut, rezista  la frigider cateva zile si puteti face din el o multime de chestii. De exemplu pizza, placinte diverse, gogosi, foccacia si ce va mai trece prin cap. Eu de multe ori framant aluat dintr-un kilogram de faina si stau fara grija. Pentru ca pot improviza rapid ceva de mancare, dulce sau sarat.

Ingrediente

0/11 Ingrediente
Modifică porțiile
    Ingrediente pentru aluat
  • Ingrediente pentru glazura

Instrucțiuni

0/7 Instrucțiuni
  • Am amestecat faina cu drojdia uscata, iar laptele l-am pus pe foc, impreuna cu untul, sarea și zaharul. L-am tinut doar pana s-a topit untul si s-a dizolvat zaharul, adica amestecul trebuie sa fie doar caldut, nu fierbinte. Am turnat peste faina si am framantat cu sarg vreo 4-5 minute, pana cand aluatul devine elastic si neted la suprafata. Apoi vasul trebuie bine acoperit, sa nu intre aer și lasat sa creasca aproximativ o ora. Ar trebui sa-si dubleze volumul. Ce vedeti în poze e jumatate de cantitate de aluat, iar cantitatile de la glazura sunt pentru jumatatea respectiva. Vasul in care i-am copt are 20 cm/20 cm. Daca vreti sa faceti tot aluatul, va trebuie evident o tava mai mare si cantitati duble pentru glazura.
  • Am pregatit tava cu glazura: am amestecat 2 linguri zahar cu 2 linguri miere si am intins pe fundul tavii amestecul rezultat, apoi am presarat nuca. Eu am pus migdale feliate, pentru ca nu aveam nuci.
  • Am Intins aluatul cu sucitorul, pe blatul de lucru presarat cu faina, pana la o grosime de 2-3 mm, incercand sa-i dau o formă dreptunghiulara, cam de 20/30 cm. Am uns aluatul pe toata suprafata cu untul topit, cu ajutorul unei pensule, apoi am presarat o lingura de zahar si lingura de scortisoara, cat mai uniform.
  • Am rulat aluatul cat mai strans, apoi l-am taiat în 16 bucati egale: am taiat ruloul mai intai pe jumatate, apoi fiecare jumatate în jumatate si tot asa, pana am obtinut 16 felii. Am asezat feliile de rulada in tava pregatită cu glazura, cu fața taiata in sus, lasand spatiu intre ele, pentru ca vor crește la copt.
  • Am pus tava in cuptorul preincalzit la 180 grade (foc potrivit) si am lasat-o cam 30 minute, pana cand s-au rumenit rulourile si s-a caramelizat glazura.
  • I-am rasturnat fierbinti pe un platou, (cu MARE grija, arde rau !), pentru ca se intareste caramelul cand se raceste si ramane pe tava.
  • Sunt minunati cat sunt calzi, succes de public garantat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *