Fiul meu e mare fan scortisoara, asa ca nu fiti surprinsi daca veti gasi multe retete pe aici cu respectiva aroma. Daca nu o iubiti la fel de mult, puteti renunta fara probleme la ea. Melcisorii sunt foarte buni si fara scortisoara, pentru ca au aromă de caramel, si de nuca, si de miere… Reteta de aluat e una din preferatele mele. E simplu de facut, rezista la frigider cateva zile si puteti face din el o multime de chestii. De exemplu pizza, placinte diverse, gogosi, foccacia si ce va mai trece prin cap. Eu de multe ori framant aluat dintr-un kilogram de faina si stau fara grija. Pentru ca pot improviza rapid ceva de mancare, dulce sau sarat.
Ingredients
-
Ingrediente pentru aluat
- Ingrediente pentru glazura
Instructions
- Am amestecat faina cu drojdia uscata, iar laptele l-am pus pe foc, impreuna cu untul, sarea și zaharul. L-am tinut doar pana s-a topit untul si s-a dizolvat zaharul, adica amestecul trebuie sa fie doar caldut, nu fierbinte. Am turnat peste faina si am framantat cu sarg vreo 4-5 minute, pana cand aluatul devine elastic si neted la suprafata. Apoi vasul trebuie bine acoperit, sa nu intre aer și lasat sa creasca aproximativ o ora. Ar trebui sa-si dubleze volumul. Ce vedeti în poze e jumatate de cantitate de aluat, iar cantitatile de la glazura sunt pentru jumatatea respectiva. Vasul in care i-am copt are 20 cm/20 cm. Daca vreti sa faceti tot aluatul, va trebuie evident o tava mai mare si cantitati duble pentru glazura.
-
-
-
-
-
-