LOUKOUMADES (GOGOȘI GRECEȘTI)

2283 Views
Yields: 6 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 10 Mins Total Time: 25 Mins

Istoria ne spune că loukoumades există încă de pe vremea primei Olimpiade. Adică de prin anul 776 înainte de Christos. Interesant, nu-i așa? Învingătorii primeau, în afară de cununa de lauri, gogoși cu miere. Deci, dacă grecii mănâncă loukoumades de trei mii de ani, or ști ei ceva…

 

Ingredients

0/12 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru aluat
  • Ingrediente pentru sirop

Instructions

0/5 Instructions
  • Pentru început turnăm apa și laptele într-un bol mare. Adaugăm drojdia, amestecăm și așteptăm 2 minute. Punem restul ingredientelor pentru aluat și amestecăm cu telul până la omogenizare.
  • E un aluat foarte moale, care nu se frământă. Acoperim bine bolul, ca să nu intre aerul și ne înarmăm cu răbdare.
  • Pentru că aluatul trebuie să crească o oră și jumătate. La finalul acestui interval de timp aproape își va tripla volumul și va avea o mulțime de bule de aer. Lăsăm aluatul așa cum e, nu-l amestecăm, ca să nu se piardă aerul încorporat prin dospire.
  • Încingem suficient ulei într-un vas pe foc potrivit. Stratul de ulei ar trebui să aibă cam 3 centimetri. Scoatem o lingură de aluat din bol și îi dăm drumul cu grijă în uleiul fierbinte. Repetăm pentru a forma și alte gogoși. Le întoarcem după ce se rumenesc pe o parte (deși de foarte multe ori se răsucesc singure). După ce se rumenesc pe ambele părți le scoatem cu spumiera pe șervețele de hârtie, ca să se absoarbă surplusul de ulei. Nu aglomerați tigaia cu gogoși, mai bine faceți doar câte 5-6 odată (oricum se prăjesc foarte repede). Dacă puneți multe odată, scade temperatura uleiului și gogoșile vor absorbi grăsime.
  • Pentru sos, încălziți mierea pe foc mic, până devine lichidă, adăugați sarea și amestecați. Turnați mierea caldă peste gogoșile fierbinți, presărați deasupra nucile tocate și scorțișoara și poftiți la masă, până nu se răcesc minunățiile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.