LIPII INDIENE (PARATHA)

292 Views
Yields: 8 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 30 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 50 Mins

 Lipiile indiene (paratha) sunt o slabiciune a familiei noastre. Au o textura asemanatoare foietajului, sunt crocante si pur si simplu irezistibile! Sunt nemaipomenite calde, cu branza sau mancare cu sos, gen curry. Necesita un pic de indemanare, mai ales in partea a doua a procesului de intindere, dar va promit ca merita efortul.

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/9 Instructions
  • Din faina, apa si sare se face un aluat care se framanta cam cinci minute. Se lasa sa se odihneasca alte cinci minute, acoperit, timp in care topim untul. Atentie, untul trebuie racorit, altfel putem avea surpriza sa alunece si sa nu putem rula cum trebuie lipiile.
  • Impartim aluatul in 8 bucati, aproximativ egale si le dam o forma rotunda, cu mainile. Fiecare bucata se intinde cu sucitorul, pe blatul de lucru presarat cu faina, in formă rotunda, cam de 15 cm diametru si o grosime de 3-4 mm. Restul se tin acoperite pana cand le vine randul la intins. Se unge cu untul moale, cu ajutorul unei pensule, pe toata suprafata.
  • Apoi se face o taietura din centru spre margine, (ca si cand ati taia un tort) si incepeti sa rulati, cu partea unsa la interior, pana rezulta un con de aluat. Poate va lamuriti mai bine din poze.
  • Conul se aseaza vertical pe masa, cu varful in jos, se aplatizeaza cu mana,
  • apoi se intinde din nou cu sucitorul, presarati cu faina, intoarceti lipia si pe o parte si pe cealalta, pana ajunge la dimensiunile initiale (cam 15 cm diametru).
  • Se coace intr-o tigaie antiaderenta, neunsa, pe foc mic, pana se rumenește pe ambele parti. Se procedează la fel si cu celelalte bucati de aluat.
  • Lipiile rezultate se pun unele peste altele, acoperite cu un capac, ca sa se pastreze calde, sau pur și simplu mancati-le imediat, fierbinti, pentru că e foarte greu sa rezistati tentatiei!

Tags

#paine  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.