LIPII FĂRĂ DROJDIE

1064 Views
Yields: 6 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 10 Mins Total Time: 25 Mins

Dacă ați uitat să cumpărați pâine pentru cină, nu intrați în panică. Puteți pregăti rapid câteva lipii. Fiind fără drojdie, nu necesită timp de creștere. În 5 minute e gata aluatul, îl lăsăm alte 5 minute să se odihnească, apoi ne apucăm de copt. Pentru că laptele bătut conține fermenți, aceștia vor face ca aluatul să se umfle în tigaie. Atenție însă, există pericolul să se mănânce toate înainte de cină 😊!

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Cernem făina într-un bol încăpător. E important să o cernem, ca să se aereze și să iasă lipiile pufoase. Punem și restul ingredientelor și frământăm cu mâna până se formează un aluat neted. Cam 2-3 minute e suficient. Laptele bătut se poate înlocui cu chefir sau sana, sau chiar un iaurt mai subțire (nu grecesc, care e prea gros). Dacă folosiți iaurt vor ieși puțin mai acrișoare. În funcție de cât de uscată e făina, e posibil să mai fie nevoie fie de o lingură de făină, dacă aluatul vi se pare prea moale, fie de o lingură de lapte bătut, dacă aluatul e prea vârtos.
  • Lăsăm aluatul 5 minute ”să-și tragă sufletul” și să se relaxeze glutenul, ca să se întindă mai ușor.
  • Punem o tigaie antiaderentă să se încălzească pe foc mic. Uscată, fără ulei. Rupem bucăți de aluat, cam de mărimea unui ou. Le întindem cu sucitorul, pe masa presărată cu făină, până la o grosime de 2-3 milimetri.
  • Le coacem în tigaia încinsă, cam un minut pe fiecare parte, până devin apetisante și rumenite...
  • După cum puteți vedea în fotografii, lipiile se umflă frumos la copt, ca și cum ar avea drojdie.
  • Coacem lipiile pe rând, apoi le așezăm una peste alta, învelite într-un prosop de bucătărie, ca să se păstreze calde și moi. Gata, avem pâine! De circ să se ocupe altcineva :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.