KUNEFE (DESERT TURCESC)

 Kunefe, pentru mine, a fost o revelatie. Am mancat pentru prima oara acest desert turcesc imediat dupa 1990, intr-o excursie la Istanbul. Se mai numeste si cataif cu branza. Kunefe este foarte popular in toate zonele influentate de Imperiul Otoman. Se face foarte usor, cu conditia sa folositi cataif crud. E vorba despre un fel de fidea speciala, pe care o puteti gasi in magazinele turcesti sau arabesti. Este un deliciu daca il serviti cald, cu o lingura de inghetata de vanilie alaturi.
Servings: 8 yield(s)
Prep Time: 15 mins
Cook Time: 40 mins
Total Time: 55 mins
Ingredients
    Ingrediente pentru kunefe
  • 250 g cataif crud
  • 150 g unt
  • 300 g mozarella
  • 1 vârf de cuțit sare
  • Ingrediente pentru sirop
  • 300 ml apă
  • 200 g zahăr
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 50 g fistic mărunțit
Instructions
  1. Se aprinde cuptorul la 190 grade. Se unge cu unt o tava rotunda, cu diametru de 25-26 cm. As recomanda o forma fara pereti detasabili. E buna chiar si o cratita, ca sa nu se scurga untul in cuptor. Cataiful crud trebuie bine maruntit. El arata ca o fidea foarte subtire si foarte lunga. Se poate face asta cu un cutit, sau chiar la robot. Se topeste untul si se lasa sa se raceasca. Apoi se toarna peste cataif. Se amesteca foarte bine fideaua cu unt.
  2. Mozzarella se taie felii groase cam de 1 cm. Se aseaza jumatate din cantitatea de cataif si unt in tava. Se preseaza bine cu mana sau cu fundul unei alte tavi. Trebuie sa rezulte un strat cat mai compact. Peste stratul de fidea se pun feliile de mozzarella.
  3. Peste branza se pune restul de cataif cu unt. Se acopera bine feliile de mozzarella, se preseaza bine din nou. Introducem la cuptor 40-50 minute, pana se rumeneste.
  4. Între timp facem siropul. Punem la fiert apa cu zaharul. Amestecam de cateva ori pana se dizolva zaharul. Lasam apoi sa clocoteasca la foc mic vreo zece minute. Stingem focul si adaugam zeama de lamaie. Cand s-a rumenit cataiful nostru, il scoatem din cuptor. Turnam siropul cald peste fideaua fierbinte. Kunefe se decoreaza cu fistic maruntit, se taie si se serveste cald. Cu sau fara inghetata de vanilie. Absolut mi-nu-nat!