KUNEFE (DESERT TURCESC)

1328 Views
Yields: 8 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 40 Mins Total Time: 55 Mins

 Kunefe, pentru mine, a fost o revelatie. Am mancat pentru prima oara acest desert turcesc imediat dupa 1990, intr-o excursie la Istanbul. Se mai numeste si cataif cu branza. Kunefe este foarte popular in toate zonele influentate de Imperiul Otoman. Se face foarte usor, cu conditia sa folositi cataif crud. E vorba despre un fel de fidea speciala, pe care o puteti gasi in magazinele turcesti sau arabesti. Este un deliciu daca il serviti cald, cu o lingura de inghetata de vanilie alaturi.

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru kunefe
  • Ingrediente pentru sirop

Instructions

0/4 Instructions
  • Se aprinde cuptorul la 190 grade. Se unge cu unt o tava rotunda, cu diametru de 25-26 cm. As recomanda o forma fara pereti detasabili. E buna chiar si o cratita, ca sa nu se scurga untul in cuptor. Cataiful crud trebuie bine maruntit. El arata ca o fidea foarte subtire si foarte lunga. Se poate face asta cu un cutit, sau chiar la robot. Se topeste untul si se lasa sa se raceasca. Apoi se toarna peste cataif. Se amesteca foarte bine fideaua cu unt.
  • Mozzarella se taie felii groase cam de 1 cm. Se aseaza jumatate din cantitatea de cataif si unt in tava. Se preseaza bine cu mana sau cu fundul unei alte tavi. Trebuie sa rezulte un strat cat mai compact. Peste stratul de fidea se pun feliile de mozzarella.
  • Peste branza se pune restul de cataif cu unt. Se acopera bine feliile de mozzarella, se preseaza bine din nou. Introducem la cuptor 40-50 minute, pana se rumeneste.
  • Între timp facem siropul. Punem la fiert apa cu zaharul. Amestecam de cateva ori pana se dizolva zaharul. Lasam apoi sa clocoteasca la foc mic vreo zece minute. Stingem focul si adaugam zeama de lamaie. Cand s-a rumenit cataiful nostru, il scoatem din cuptor. Turnam siropul cald peste fideaua fierbinte. Kunefe se decoreaza cu fistic maruntit, se taie si se serveste cald. Cu sau fara inghetata de vanilie. Absolut mi-nu-nat!

Tags

#branza  #lamaie  #retete dulci  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *