KHACHAPURI

589 Views
Yields: 6 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 15 Mins Total Time: 35 Mins

Khachapuri, un nume exotic pentru o reteta traditionala georgiana. De fapt niste barcute din aluat, umplute cu branza si ou. Aluatul se face cu iaurt sau chefir si nu contine drojdie, asa ca nu trebuie lasat la crescut. Asadar o reteta suficient de rapida si de simpla pentru un mic dejun de weekend si care sa ne bucure cu mirosul de paine calda. Din cantitatile de mai jos se pot face 6 bucati de khachapuri. Pentru umplutura se poate folosi orice fel de branza care se topeste. Mozzarella, cascaval, cheddar, gruyere, crema de branza, chiar si branza de burduf, daca va place. Eu am facut un amestec de cheddar, cascaval si crema de branza.

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings
  • Ingrediente pentru umplutura 1
  • Ingrediente pentru umplutura 2

Instructions

0/7 Instructions
  • Pentru aluat incepem prin a bate putin ouale cu sarea si zaharul, cu ajutorul unei furculite. Turnam si chefirul (sau iaurtul), amestecam, apoi punem cate putin din faina (cernuta in prealabil, impreuna cu praful de copt). Incorporam faina in amestecul de oua si iaurt, la inceput cu furculita, apoi cu mana, pana se formeaza un aluat. Il framantam un minut, apoi il lasam sa se odihneasca, acoperit, timp de cateva minute, pana pregatim umplutura.
  • Aprindem cuptorul la 220 de grade, deci la foc mare. Punem hartie de copt in tava mare de la aragaz, ca sa fie pregatita. Dam pe razatoare (sau sfaramam) cascavalul sau branza, apoi punem oul si laptele si amestecam ca sa omogenizam.
  • Impartim aluatul in sase bucati. Intindem fiecare bucata cu sucitorul, pe masa presarata cu faina, pana obtinem aproximativ un patrat, cu latura de 25-30 de cm. Rulam putin doua laturi opuse (vezi foto), ca sa cream o margine, apoi lipim capetele, ca sa dam o forma de barcuta.
  • Umplem fiecare barcuta de aluat cu branza, apoi le asezam in tava, lasand putin loc intre ele, pentru ca mai cresc in cuptor.
  • Coacem in cuptorul incins, 15-20 de minute, pana se rumenesc. Scoatem tava din cuptor, apoi, cu dosul unei linguri facem cate o gaura in umplutura de branza, in care spargem cate un ou. Mai punem 2 minute tava in cuptor, ca sa se coaguleze albusul. Cand sunt gata, punem cate o bucatica de unt pe fiecare placinta fierbinte. Se servesc calde. Sper sa va placa! Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.