GUGULUF CU HALVA SI NUCI

De multa vreme imi doream sa fac un desert cu halva, mai ales ca unul dintre cele mai iubite gusturi din copilarie a fost cel de halva, mancata cu paine proaspata. De-a lungul anilor n-am mai regasit acelasi gust, oricate tipuri am incercat, dar slabiciunea ramane. Iar de curand m-a “lovit” inspiratia, adica am adaptat o reteta a lui Yotam Ottolenghi. Sa va arat ce-a iesit...
Servings: 8 yield(s)
Prep Time: 20 mins
Cook Time: 40 mins
Total Time: 60 mins
Ingredients
    Ingrediente pentru aluat
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt
  • 220 g făină albă
  • 2 ouă întregi
  • gălbenuș
  • 130 g smântână obișnuită, 20% grăsime
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de cuțit sare
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • Ingrediente pentru umplutură
  • 50 g unt
  • 120 g nuci tocate
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 150 g halva de susan, tăiată cubulețe
Instructions
  1. Eu am facut-o intr-o forma de guguluf dar, daca nu aveti asa ceva, puteti foarte bine sa folositi o tava de cozonac. Ungeti forma cu unt si tapetati cu faina. Am incalzit cuptorul la 180 grade (foc potrivit) Am pregatit mai intai toppingul, ca sa nu las aluatul sa astepte. Am topit untul, l-am lasat doua minute sa fiarba, apoi, dupa ce s-a racit am adaugat nucile, zaharul si scortisoara. Am preparati aluatul astfel: am mixat intr-un bol untul moale cu zaharul, cu un mixer electric, timp de 2-3 minute, apoi am pus ouale si galbenusul, sarea, am amestecat; am pus si smantana si am omogenizat compozitia. In continuare, folosind o spatula (sau o lingura de lemn), am incorporat faina si praful de copt. Am asezat jumatate de compozitie in tava, apoi am distribuit cat mai uniform jumatate din cantitatea de nuci peste aluat,
  2. urmata de jumatate din cantitatea de halva taiata cubulete, apoi am repetat, aluat, nuci, halva. Am introdus la cuptor cam 40 de minute, pana a trecut testul scobitorii.
  3. The (happy) end!