GOGOȘI

1597 Views
Yields: 12 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 20 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 40 Mins

Azi facem gogoși! Pentru că toți le iubim. Gogoși mari sau gogoși mici, rotunde sau pătrate. Cu umplutură sau fără. Cu glazură sau fără. Calde, pufoase, înfuriate sau nu. Și pentru că ne trezesc nostalgia copilăriei. Și pentru că sunt gogoși, pe scurt…

Ingredients

0/10 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Cernem făina într-un bol încăpător. Adăugăm drojdia uscată și o amestecăm cu făina. Încălzim laptele, împreună cu cele 2 linguri de zahăr, sarea, vanilia și untul, într-un vas pe foc mic. Amestecăm până se topește untul și se dizolvă zahărul, cam 1-2 minute, fără să fierbem amestecul. Dacă totuși îl înfierbântăm prea mult, îl lăsăm să se răcorească până devine călduț. Punem gălbenușurile peste făină.
  • Turnăm și amestecul călduț de lapte, E important să nu fie laptele fierbinte, pentru că ar coagula gălbenușurile și ar inactiva drojdia. Frământăm amestecul cu mâna sau cu mixerul electric, timp de aproximativ 5 minute, până devine un aluat omogen și elastic.
  • Acoperim bine aluatul cu o folie de plastic, ne asigurăm că nu intră aer și îl lăsăm la crescut, până își dublează volumul, cam o oră.
  • După dospire, răsturnăm aluatul pe masa de lucru presărată cu făină și îl întindem cu sucitorul până la o grosime de aproximativ 1 cm. Tăiem gogoșile după dorință, cu o formă, sau cu un pahar, dacă le vrem rotunde, sau le tăiem pătrate cu un cuțit. Dacă le tăiem rotunde vor rămâne niște resturi, pe care le adunăm, le frământăm puțin și facem alte câteva gogoși din ele.
  • Acoperim gogoșile tăiate cu un prosop curat și le mai lăsăm 15 minute să crească. Între timp încălzim uleiul într-un vas, pe foc mediu-mic. Stratul de ulei ar trebui să fie cam de 3-4 cm. Când s-a încins uleiul, începem să prăjim gogoșile, pe rând, rumenindu-le frumos pe ambele părți. Le scoatem pe o farfurie acoperită cu șervețele de hârtie, care să absoarbă surplusul de ulei.
  • Le tăvălim prin zahăr pudră cât sunt calde încă. Putem adăuga în zahărul pudră și puțină scorțișoară. Poftiți la gogoși!

Tags

#gogoși  #retete dulci  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.