FALAFEL

1416 Views
Yields: 6 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 15 Mins Total Time: 35 Mins

Falafel este o mâncare excelentă de post, cu originea în Orientul Mijlociu. Vorbim deci despre chifteluțe de năut, bine aromate și condimentate. Pufoase la interior și crocante la exterior. Servite cu pita proaspătă și salată, plus un sos delicios. Bine de știut de la început: nu se folosește năut fiert, sau conservat. Dacă vreți falafel ca în reclame, folosiți năut uscat, pus la înmuiat. Deci, puneți năutul în apă rece cu cel puțin 7-8 ore înainte să-l gătiți. În rest, dacă aveți un robot de bucătărie, rețeta e floare la ureche! Din cantitătile prezentate ies în jur de 30 de chifteluțe. A, să nu uit! Nu vă temeți de condimente! Urmați rețeta întocmai. E nevoie de mult pătrunjel, de chimen și coriandru. Fără ele, gustul ar fi o dezamăgire…

Ingredients

0/15 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru falafel
  • Ingredinte pentru sos

Instructions

0/6 Instructions
  • Spălăm boabele uscate de năut, apoi le lăsăm minim 7-8 ore la înmuiat în apă rece. Ideal ar fi de seara până dimineața, sau invers. Și nu vă faceți probleme, dacă nu aveți timp să-l gătiți în ziua respectivă, lăsați bolul cu năut în apă la frigider și îl preparați ziua următoare.
  • Scoatem năutul din apă și îl punem în vasul robotului de bucătărie. Adăugăm ceapa curățată și tăiată bucăți, usturoiul, pătrunjelul. Apoi condimentele, chimen, coriandru, boia iute, sare, piper. Mărunțim bine ingredientele, dar nu trebuie să le facem pastă. Ar trebui să arate ca o carne tocată, să zicem.
  • Într-o crăticioară amestecăm apa rece cu făina, cu ajutorul unui tel, ca să nu rămână cocoloașe. Punem crăticioara pe foc mic și amestecăm continuu cu telul, până se îngroasă ca o ciulama. Nu durează mai mult de un minut sau două. Răsturnăm ciulamaua peste amestecul de năut și omogenizăm. Compoziția de falafel e gata.
  • Punem ulei la încins, de preferat într-un tuci. Este nevoie de o cantitate suficientă de ulei, cât să acopere chiftelele la prăjit. Cu mâna udă, formăm chifteluțele și le așezăm pe un fund.
  • Prăjim falafelul în ulei fierbinte, pe foc potrivit, cam în trei tranșe, până se rumenește. Îl scoatem pe șervețele de hârtie, ca să se absoarbă surplusul de grăsime.
  • Pentru sos, amestecăm iaurtul cu tahini, sare și zeamă de lămâie. Servim falafelul nostru cu pita proaspătă, sau lipie libaneză, cu sosul de iaurt și o salată. Dacă țineți post, renunțați, evident, la sos. Să nu-mi spuneți că nu vi s-a făcut poftă...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.