CREMA DE ZAHAR ARS

  M-am gandit sa fac si un desert clasic, cunoscut si iubit de toata lumea.  Dar i-am adaugat un blat de cacao, care sa-l sustina si sa-i dea putina structura. Eu l-am facut in forma de guguluf, pentru  prezentare.  Dar voi il puteti face intr-o forma rotunda si il puteti orna cu putina frisca, ca sa-l transformati intr-un tort. Pentru forma mea, care nu e prea mare, am folosit cantitatile de mai jos, pe care le puteti multiplica, la o adica.
Servings: 8 yield(s)
Prep Time: 20 mins
Cook Time: 60 mins
Total Time: 80 mins
Ingredients
    Ingrediente pentru crema
  • 700 ml lapte integral
  • 3 ouă întregi
  • 2 gălbenușuri
  • 4 linguri zahăr pudră
  • 5 linguri zahăr tos (pentru caramelizat)
  • 1 vârf de cuțit sare
  • jumătate de fiolă esență de vanilie
  • Ingrediente pentru blat
  • 1 ou întreg
  • 2 albușuri (rămase de la cremă)
  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguri făină (cu vârf)
  • 1 lingură nuci măcinate
  • 1 lingură cacao
  • 1 vârf de cuțit sare
Instructions
  1. Am caramelizat zaharul intr-o tigaie antiaderenta. Cand a capatat o culoare aramie, l-am turnat in forma de guguluf si, cu mare grija, rasucind forma, am invelit bine peretii cu caramel. Folosindu-ma de o lingura, am turnat din lichidul auriu si pe peretii cilindrului central.
  2. Cam acum ar fi momentul sa pornim si cuptorul, ca sa se incalzeasca, la 160 grade, adica la foc mic. In timp ce se racea caramelul in forma, am pregatit compozitia pentru crema. Intr-un bol, cu telul, am batut cele trei oua intregi, plus alte doua galbenusuri, cu sarea si 4 linguri de zahar pudra. Prefer zaharul pudra din comert, pentru ca are si putin amidon in componenta, care ajuta la coagulare. Mai departe am adaugat vanilia si laptele si am turnat totul in forma, peste caramelul intarit.
  3. Pentru blat, am separat mai intai oul intreg. Albusul, impreuna cu celelalte doua ramase de la crema, l-am batut cu mixerul electric, la viteza mare, cu sarea, pana a devenit spuma. In continuare am adaugat cate o lingura de zahar, batand bine dupa fiecare, ca sa obtin o spuma densa, care se tine de castron. A venit si randul galbenusului, pe care l-am amestecat cu spuma de albus. Ajunsa in acest punct, am renuntat la mixer, continuand treaba cu o spatula de silicon. Ingredientele uscate, adica faina, nucile si lingura de cacao, le-am amestecat separat, apoi le-am pus in doua transe peste spuma de oua, omogenizand cu grija de fiecare data, fara sa bat, cu miscari lente, de jos in sus, ca sa nu se lase. Compozitia rezultata se pune cu lingura peste cea lichida din forma. Chiar daca pare sa se scufunde la inceput, nu va faceti griji, pentru ca se ridica.
  4. Punem totul la cuptor, pentru o ora. Odata coapta, prajitura se lasa sa se raceasca in forma, complet,
  5. inainte sa o rasturnam pe un platou.
  6. Sa ne fie de bine!