COZONAC

51 Views
Cantitate: 2 Porții Dificultate: Dificil Timp Preparare: 1 Hr Timp Gătit: 50 Minute Timp Total: 1 Hr 50 Minute

Continuam pregatirile de Pasti cu o reteta de cozonac. Are cateva ingrediente inedite, care-l fac (si-l pastreaza cateva zile bune), moale si pufos. Ingredientele cu pricina sunt laptele batut, despre care puteti citi mai multe in sectiunea “Din bucatarie” si romul veritabil. Vorbesc despre cunoscuta bautura alcoolica din Caraibe, preferata marinarilor de pretutindeni 🙂 N-am sa pretind ca e o prajitura simpla, dar daca folosim o faina de buna calitate si drojdia isi face treaba, reusita e (aproape) sigura.

      Pentru umplutura va fac doua propuneri, una cu nuci si cacao, alta cu mac. Cantitatile sunt pentru doi cozonaci.

Ingrediente

0/24 Ingrediente
Modifică porțiile
    Ingrediente pentru aluat
  • Ingrediente pentru umplutura 1
  • Ingrediente pentru umplutura 2

Instrucțiuni

0/7 Instrucțiuni
  • Cern faina intr-un bol incapator, apoi o amestec cu drojdia uscata. Adaug si praful de copt si las deoparte, cat ma ocup de pasul urmator. Amestec intr-un vas laptele dulce cu cel batut, adaug sarea, zaharul, coaja de lamaie, semintele de la pastaile de vanilie si pun totul la foc mic, amestecand mereu, ca sa nu se lipeasca, vreo 2-3 minute, doar pana cand se dizolva zaharul si lichidul este CALDUT, NU FIERBINTE. Daca se infierbanta, riscam sa se coaguleze laptele batut si sa obtinem o nedorita branzica de vaci. Pun galbenusurile peste faina, torn laptele caldut, adaug romul si incep sa framant.
  • Cam dupa 10 minute de framantat incep sa adaug untul, in 4-5 transe, framantand cu sarg, bineinteles, dupa fiecare, pana se incorporeaza grasimea. La final adaug si uleiul, in doua transe, framant, framant, framant si gata. Aluatul meu e neted, frumos, elastic si lucios si se desprinde de peretii vasului. Il acopar bine cu un servet si apoi cu o punga mare de plastic, ca sa nu-l traga curentu’.
  • Il las sa creasca, la temperatura camerei, cam o ora si jumatate. In acest rastimp pregatesc tavile, pe care le ung cu unt si le tapetez cu hartie de copt, astfel incat hartia sa fie mai inalta decat tava, pentru ca aluatul sa aiba loc sa creasca in inaltime si sa nu curga in cuptor.
  • Pentru umplutura cu nuci, bat cu mixerul cele 6 albusuri cu praful de sare, adaug zaharul si bat in continuare inca un minut. Scot mixerul si, cu o lingura, amestec in spuma de albus cele doua linguri de cacao, nucile macinate si esenta de rom. Daca vi se pare prea teapana, puteti adauga 2-3 linguri de lapte. Pentru umplutura de mac, pun macul, (pe care l-am macinat in prealabil in rasnita de cafea), impreuna cu laptele si zaharul, intr-o craticioara, pe foc mic, si amestec pana da in clocot si mai departe, pana absoarbe laptele si se ingroasa, ca o pasta. La sfarsit pun si esenta de vanilie. Umplutura trebuie sa fie rece atunci cand o punem in aluatul de cozonac, iar pe masura ce se raceste se mai ingroasa, asa ca, la fel ca si la cea cu nuci, mai puteti pune cateva linguri de lapte, cat sa devina usor de intins.
  • Aluatul a crescut, asa ca torn putin ulei pe blatul de lucru apoi, cu mainile unse, impart aluatul in doua, scot una din bucati si o pun pe masa. O intind cu palmele, intr-un dreptunghi (aproximativ). Trebuie insistat putin, pentru ca aluatul e elastic si se tot strange. Cand ajunge la o dimensiune cam de 25/30 cm, distribui jumatate din umplutura, cu lingura, pe aluat si il intind intr-un strat uniform, apoi il rulez cu grija, cat mai strans si il pun in tava deja pregatita. Procedez la fel si cu cel de-al doilea cozonac.
  • Aprind cuptorul la 170 grade, deci foc mic spre mediu. Pun tavile cu cozonacii intr-o punga mare de plastic si ii las din nou sa creasca, inca 30, chiar 60 minute, pana ajung sa umple tavile. In acest moment ii ung cu ou batut, presar putin zahar si cateva seminte de mac, pentru cozonacii cu mac, sau seminte de susan, pe cei cu nuca. Introduc cozonacii in cuptorul fierbinte. Dupa 30-35 de minute ii intorc, (pe cel din dreapta il pun in stanga si invers, iar capatul din spatele cuptorului il asez in fata), ca sa se rumeneasca in mod egal. Timpul total de coacere e cam 55-65 de minute, in functie de randamentul cuptorului. E copt cand o scobitoare introdusa in mijlocul lui, iese curata. Odata copti, ii scot din tavi si ii las cate cinci minute culcati pe fiecare parte laterala, ca sa se racoreasca, apoi ii asez in pozitia fireasca. Daca mancam cozonacul cald, nu-l tai, ci il rup bucati.
  • Si cam asta ar fi…Sa aveti parte de sarbatori dulci si minunate!

Notes

De retinut: ingredientele pentru cozonac trebuie sa fie la temperatura camerei! Daca framantati aluatul cu robotul de bucatarie, pasii de urmat sunt aceiasi.

Tags

#cacao  #nuci  #retete dulci  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *