“COZONAC” CU (MULTA) CIOCOLATA

41 Views
Cantitate: 2 Porții Dificultate: Mediu Timp Preparare: 40 Minute Timp Gătit: 35 Minute Timp Total: 1 Hr 15 Minute

Un cozonac mai special, cu umplutura de ciocolata si insiropat. Asta mi-am propus sa fac pentru sarbatoarea de Inaltare. E mai curand o prajitura decat un cozonac, deosebit si la gust, dar si ca aspect. Recunosc, e un dulce care consuma destul de mult timp, pentru ca trebuie dospit la frigider, cel putin 7-8 ore. Dar la final veti constata ca a meritat si timpul, si efortul.

Ingrediente

0/17 Ingrediente
Modifică porțiile
    Ingrediente pentru aluat
  • Ingrediente pentru umplutura
  • Ingrediente pentru sirop

Instrucțiuni

0/6 Instrucțiuni
  • Pentru ca aluatul trebuie lasat la dospit la frigider, eu il framant seara si il las peste noapte la rece. Amestec faina cu drojdia uscata, sarea, coaja razuita de lamaie si zaharul pudra. Torn apa, ouale si galbenusul peste amestecul de faina si framant cam 5 minute. Incep sa pun untul, inmuiat, dar nu topit, cate putin, framantand bine de fiecare data. Continuu sa framant aluatul inca vreo zece minute, pana incepe sa se desprinda de pe vas. In acest moment coca este destul de moale. Dar avand destul de mult unt in compozitie, se va intari la rece. Acopar bine vasul cu aluatul cu o punga de plastic. Important e sa nu intre aer. Las aluatul la frigider pana a doua zi.
  • In dimineata urmatoare pregatesc umplutura. Pun ciocolata rupta bucatele, impreuna cu untul, intr-o craticioara, pe foc foarte mic. Amestec mereu cu o spatula, pana se incalzeste bine totul, cam 2-3 minute. Nu e nevoie sa se topeasca total ciocolata pe foc. Aceasta continua sa se topeasca de la caldura acumulata. Cand s-a omogenizat compozitia, adaug zaharul pudra, sarea si cele 3 linguri de cacao cernuta. Amestec bine si las crema de ciocolata 10-15 minute la frigider, ca sa se inchege putin. Atat cat sa se poata intinde cu usurinta, dar sa nu curga. Pregatesc doua tavi de cozonac mai scurte (sau de chec), de aproximativ 25 cm lungime. Le ung cu putin unt si le imbrac in hartie de copt. Scot aluatul de la rece si il impart in doua bucati egale. Una o rastorn pe masa de lucru, presarata cu faina, cealalta o las in frigider. Intind coca intr-o forma dreptunghiulara, cu ajutorul sucitorului, pana la o grosime de jumatate de centimetru. Intind jumatate din cantitatea de umplutura pe foaia de aluat. Presar jumatate din cantitatea de nuci maruntite peste crema de ciocolata.
  • Rulez aluatul, cu umplutura la interior. Tai ruloul pe jumatate, pe lungimea lui, cu un cutit foarte bine ascutit. Asez cele doua jumatati cu partea taiata in sus,
  • apoi le impletesc, astfel incat sa se vada bine umplutura.
  • Pun cozonacul in tava. Repet operatiunile si cu cealalta jumatate de aluat, care a ramas in frigider. Las cozonacii inca o ora sa creasca in tavi. Incing cuptorul la 190 de grade, adica foc mediu. Cuptorul trebuie aprins cam cu 20 de minute inainte sa introduc cozonacii, ca sa atinga temperatura necesara. Pun tavile cu cozonacii la cuptor, pe raftul din mijloc, cam 40 de minute, pana se rumenesc.
  • Intre timp fac siropul. Pun apa si zaharul pe foc mic si amestec din cand in cand, pana cand se dizolva zaharul. Las sa dea in clocot si opresc focul. Imediat ce scot cozonacii din cuptor, torn siropul caldut peste ei, cu o lingura. E important sa se foloseasca intreaga cantitate de sirop. Ii las in tavi inca vreo 10-15 minute, ca sa absoarba siropul, apoi ii scot pe un fund de lemn. Sper sa fiti da acord cu mine ca rezultatul e senzational!

Notes

Aluatul chiar are nevoie de un timp de creștere (dospire) de minim 7-8 ore, dacă vreți rezultate optime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *