Yields:
4 Servings
Difficulty: Medium
Prep Time: 30 Mins
Cook Time:
10 Mins
Total Time:
40 Mins
Nu stiu ce mi-a venit astazi, dar m-a apucat o pofta de coltunasi moldovenesti cu branza. N-am mai facut asa ceva de cativa ani. Nu de lene, (desi implica multa manopera), ci pentru ca am tot experimentat chestii noi, mai moderne, mai trendy, deh…Si ca sa le dau si coltunasilor o nota de noutate, nu i-am facut cu branza de vaci, ci cu ricotta. Oricum folosesc de ani buni ricotta in locul consacratei branze “de veci”:). Ricotta e mai dulce si mai fina si , cred eu, se potriveste mai bine la deserturi.
Am cernut faina direct pe blatul de lucru si i-am dat o forma de crater vulcanic, in mijloc am turnat ouale, usor batute, apoi, cu mana, am inceput sa incorporez faina in ou, tragand cate putina faina de pe margini spre centru, framantand, pana s-a legat un aluat.
In functie de cat de mari sunt ouale, s-ar putea sa mai fie nevoie de putina faina, maxim o lingura. L-am acoperit si l-am lasat 10 minute sa se odihneasca.
Am facut umplutura, amestecand ricotta cu zaharul, oul si aromele.
Am impartit aluatul in doua bucati aproximativ egale, apoi am intins fiecare bucata cu sucitorul, pe blatul presarat cu faina, pana la o grosime de un mm. Am taiat foaia in 12 bucati, cu dimensiunea de 10-12 cm pe latura.
Pe fiecare patratica de aluat am pus o lingura de umplutura, apoi, ca sa se lipeasca bine, le-am uns cu putina apa pe margini, cu ajutorul unei pensule. Am lipit marginile, mai intai cu degetele, apoi cu dintii unei furculite si am taiat excesul de aluat de la colturi, pentru un aspect mai ingrijit.
Am pus la fiert intr-un vas, cam 2 litri de apa cu o lingurita de sare. Cand a inceput sa clocoteasca, am pus coltunasii la fiert, cate 4-5 odata. Cand s-au ridicat la suprafata, au fost gata.
I-am scos din apa cu o spumiera si i-am pus intr-un vas, am turnat putina smantana deasupra, am presarat si niste zahar pudra si am acoperit cu un capac. Am procedat la fel si cu restul, punandu-i unii peste altii, cu smantana si zahar intre straturi.