COLACEI SUEDEZI

1068 Views
Yields: 12 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 30 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 50 Mins

 Colaceii suedezi sunt un preparat traditional suedez, evident, care se mananca de obicei de Craciun. Pe noi nu ne impiedica absolut nimeni si nimic sa-i mancam si de Craciun, si de Pasti, sau oricand avem chef.  Sunt pufosi, dulcegi si pot constitui o masa in sine, alaturi de o cana cu ceai sau cafea. In mod traditional ei se fac cu sofran, pentru o culoare aurie absolut ademenitoare. Dar daca nu aveti șofran, puteti renunta fara niciun regret la el, gustul nu va fi diferit.

Ingredients

0/10 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/8 Instructions
  • Am amestecat faina cu drojdia intr-un bol mare. Laptele l-am turnat intr-un vas pe care l-am pus pe foc mic, impreuna cu sarea, untul, zaharul si sofranul si l-am incalzit pana la punctul de fierbere, apoi l-am lasat acoperit 15 minute, ca sa se infuzeze bine si sa iasa culoarea din sofran. Daca nu folositi condimentul cu pricina, nu e nevoie sa fierbeti laptele, incalziti-l doar pana se dizolva zaharul si se topeste untul. Lichidul trebuie sa fie doar caldut, nu fierbinte.
  • Am pus crema de branza peste faina, apoi am turnat si laptele caldut si am framantat aluatul pret de 5-6 minute, pana cand a devenit elastic si neted. L-am acoperit bine cu o folie de plastic, ca sa nu intre aerul si l-am lasat sa creasca aproximativ o ora si jumatate.
  • Dupa acest interval de timp, am rasturnat aluatul pe blatul de lucru, l-am mai framantat vreo 30 de secunde, apoi l-am taiat in 12 bucati egale. Am aprins cuptorul la 200 grade, deci la foc mediu spre mare si am acoperit tava de aragaz cu hartie de copt. Din cele 12 bucati de aluat am modelat 3 tipuri de colacei, asa cum puteti vedea in poze.
  • Pentru primul model am rulat fiecare bucata de aluat cu mana, in forma unui carnacior, lung de vreo 40 de cm, apoi am rasucit capetele, ca pe un melc, dar in sensuri opuse, pana s-au intalnit la mijloc.
  • Pentru al doilea model am facut un sul ceva mai lung si mai subtire, cam de 50 cm, l-am taiat in doua, le-am rasucit la fel ca la modelul precedent, dar am lasat la mijloc o portiune dreapta, unde sa le pot suprapune perpendicular.
  • Al treilea model e cel mai simplu, am rulat aluatul si l-am lasat putin mai gros la mijloc si mai subtire la capete, l-am indoit la mijloc, iar capetele le-am rasucit ca pe niste coarne de berbec.
  • Am asezat colaceii in tava lasand distanta intre ei, ca sa aiba loc sa creasca la cuptor, i-am acoperit si i-am mai lasat 30 minute sa creasca. Dupa aceea i-am uns cu galbenus si i-am ornat cu merisoare uscate.
  • Am introdus tava la cuptor si dupa 20 de minute erau gata. Ca sa-i puteti vedea in toata splendoarea lor, am pus doar 8 colacei in tava, ca sa nu se lipeasca. Daca nu aveti timp sa-i coaceti in doua transe, ii puteti face pe toti odata. Enjoy!

Tags

#branza  #paine  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.