COLAC CU MIERE

911 Views
Yields: 8 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 20 Mins Cook Time: 40 Mins Total Time: 1 Hr

Cine nu iubeste mirosul de paine calda, proaspat scoasa din cuptor? Iar daca la aluatul imbogatit cu lapte si oua mai adaugam si putina miere, cred ca putem incepe deja sa salivam. E grozav de bun cu putin unt, sau gem, sau chiar cu o branza pretentioasa. Dar noi nu am mai apucat sa-l combinam cu ceva, ca l-am mancat fierbinte, gol-golut. Fara remuscari.

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/9 Instructions
  • Intr-un bol incapator am amestecat faina cu drojdia uscata. Laptele, impreuna cu sarea, mierea si untul, l-am incalzit pe foc, intr-un ibric, pana s-a topit untul si s-a dizolvat mierea. Lichidul trebuie sa fie caldut, nu fierbinte, ca sa nu inactiveze drojdia. Am turnat laptele cald peste faina, am pus si cele doua galbenusuri
  • si am inceput sa framant, timp de vreo zece minute, pana cand aluatul a devenit elastic si neted. L-am acoperit bine ca sa nu intre aerul si l-am lasat sa dospeasca, vreme de o ora, timp in care aproape si-a dublat volumul.
  • Am aprins cuptorul, la 180 grade. Am rasturnat aluatul pe masa si l-am impartit in patru bucati egale.
  • Fiecare bucata am intins-o cu sucitorul, pe masa presarata cu faina, in forma unui disc cu diametrul de 30 cm.
  • Discurile le-am asezat unul peste altul, ungandu-le pe fiecare cu putin ulei (ar fi trebuit cu unt topit, dar ma grabeam foarte tare, oricum a fost foarte bine si asa).
  • Am taiat cele patru foi suprapuse, cu un cutit, din centru catre exterior, in opt triunghiuri egale, fara sa sectionez pana la margine; am lasat cam 4-5 cm (vezi foto).
  • Apoi, pornind de la varful fiecarui triunghi taiat, am intors spre exterior cele patru straturi, in forma de evantai. Sper sa va lamureasca mai bine pozele.
  • Ajunsa in punctul asta, am constatat ca mult mai desteapta eram daca faceam operatiunile anterioare direct in tava de aragaz, sau macar pe hartie de copt, pentru ca era sa stric sandramaua cand am transferat colacul de pe masa in tava. Oricum, totul e bine cand se termina cu bine, am reusit! Am uns colacul cu putin ou batut si am presarat putin susan, apoi l-am pus la cuptor, cam 40 de minute, pana s-a rumenit.
  • Cum va povesteam, l-am mancat cald, dupa cateva proteste ale familiei, ca au fost nevoiti sa astepte sa-i fac niste poze...

Tags

#miere  #paine  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.