CHIFLE CU CEAPĂ

887 Views
Yields: 12 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 30 Mins Cook Time: 12 Mins Total Time: 42 Mins

Chiflele cu ceapă sunt o idee excelentă pentru un mic dejun de weekend. Sunt foarte gustoase, aspectuoase și hrănitoare. Pot fi mâncate simple. Sau cu unt. Sau cu brânză. Sau cu ce vreți, sau aveți. Calde sau reci. Oricum vor deveni preferatele familiei voastre. Numai să le încercați…

Ingredients

0/14 Ingredients
Adjust Servings
  Ingrediente pentru aluat
 • Ingrediente pentru topping

Instructions

0/11 Instructions
 • Într-un bol încăpător amestecăm făina cernută, drojdia uscată, sarea, zahărul, ceapa prăjită și ceapa granulată. Adăugăm apa călduță și untul topit și frământăm timp de cinci minute, cu mâna sau cu mixerul, până obținem un aluat. Ceapa prăjită uscată o puteți găsi în supermarket. Dcacă doriți, o puteți înlocui cu încă o lingură de ceapă granulată.
 • Acoperim aluatul cu o folie de plastic și îl lăsăm la crescut aproximativ o oră, până când își dublează volumul.
 • După ce a crescut, împărțim aluatul în 12 bucăți egale.
 • Fiecare bucată o rulăm într-un fitil cu lungimea de aproximativ 30 de centimetri, după care împletim fitilul respectiv, așa cum vedeți în fotografii.
 • Lăsăm chiflele noastre încă 15 minute la crescut. Între timp aprindem cuptorul la 180 de grade, cu ventilație, sau 200 de grade la cuptoarele clasice, fără ventilație, adică foc mediu spre mare.
 • Într-o cratiță mare punem la fiert cei 2 litri de apă cu cele 3 linguri de bicarbonat de sodiu. Amestecăm ca să dizolvăm bicarbonatul. Când începe să clocotească lăsăm focul mic și punem chiflele pe rând în această soluție, cu ajutorul unei palete sau spumiere, lăsându-le la opărit câte 10-15 secunde pe fiecare parte. Asta o să le dea frăgezime, aromă, dar și o culoare arămie minunată. Le scoatem din apa fierbinte și le așezăm în tava de la aragaz, pe hârtie de copt, lăsând spațiu între ele, pentru că vor mai crește la cuptor.
 • Amestecăm o linguriță de ceapă granulată cu o linguriță de boia dulce și o jumătate de linguriță de sare. Ungem fiecare chiflă cu ou bătut, apoi presărăm puțin din amestecul de ceapă, boia și sare.
 • Introducem chiflele în cuptorul fierbinte, unde le lăsăm 12-13 minute, până se rumenesc. Se coc foarte repede, pentru că procesul de gătire începe din momentul în care le opărim, așa că nu fiți tentați să le lăsați mai mult!
 • Să vă fie de bine și bucurați-vă de mirosul chiflelor proaspăt scoase din cuptor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.