CHEC MARMORAT

138 Views
Yields: 2 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 45 Mins Total Time: 1 Hr

 Oricat mi-ar placea sa experimentez retete noi, sunt momente in care mi se face dor de un dulce clasic. Ceva care sa-mi aminteasca de vremurile in care abia deschideam ochii in lumea bucatariei, alaturi de mama. Daca ma gandesc bine, checul a fost prima mea incercare gastronomica (pandispan de fapt, ca era fara ulei). Eram in clasa a treia si imi era teama sa aprind cuptorul. Prin urmare am “copt” chestiunea cu pricina pe ochiul de la aragaz, intr-o cratita. Evident, dupa cum puteti banui, s-a ars pe fund si a ramas cruda deasupra. Dar mie si prietenelor mele, pentru ca inca de pe atunci imi doream sa-i rasfat pe cei dragi, ni s-a parut nemaipomenit!

      Intre timp am mai crescut, cuptorul a devenit prietenul meu, iar inca o reteta de chec nu strica la casa omului.

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Mai intai mi-am pregatit tavile, pe care le-am uns cu unt si le-am tapetat cu faina. Am aprins cuptorul la 180 grade (foc potrivit). Am separat ouale, iar albusurile le-am pus intr-un bol mare. Cu mixerul electric, la viteza mare, am batut albusurile spuma, impreuna cu sarea. Apoi am adaugat zaharul, in trei transe, batand viguros dupa fiecare, pana cand am obtinut o spuma tare, consistenta, lucioasa, care se tine de castron, daca il intorci cu fundul in sus. Am pus galbenusurile, impreuna cu aromele, am continuat sa bat cu mixerul pana la omogenizare, dupa care am inlocuit mixerul cu un tel pentru restul procesului “tehnologic”.
  • Am turnat usor uleiul, pe marginea bolului, apoi, cu ajutorul telului, l-am incorporat cu grija, cu miscari ample, de jos in sus, fara sa mai bat, rasucind bolul din cand in cand. Chiar daca vi se pare ca mai ramane ulei neomogenizat, nu va faceti probleme, se amesteca odata cu faina. Am pus faina, cernuta, peste spuma de oua si am procedat la fel ca la ulei, amestecand usor cu telul, fara sa bat, pana la omogenizare.
  • Am pus compozitia in tavi, distribuind-o in mod egal cu o lingura, lasand cam un sfert din ea, pe care am amestecat-o cu lingura de cacao cernuta. Am turnat si compozitia de cacao peste cea din tavi, impartind-o la fel, in mod egal.
  • Apoi, cu o furculita, am amestecat cele doua culori, direct in tavi, facand o miscare de spirala, de sus in jos, de la un capat la celelalt al tavilor. Am pus bucati de nuca deasupra si am introdus checurile la cuptor, unde le-am lasat cam 45 de minute, pana au trecut testul scobitorii.
  • Odata coapte, le-am rasturnat pe hartie de copt, le-am lasat cate cinci minute pe fiecare parte, ca sa se racoreasca si abia apoi le-am asezat cu fata in sus si le-am pudrat cu zahar.
  • Checul se taie dupa ce se raceste. Gata, pe curand!

Tags

#cacao  #nuci  #retete dulci  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *