ALTFEL DE TURTA DULCE

169 Views
Yields: 6 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 25 Mins Cook Time: 35 Mins Total Time: 1 Hr

Cred ca turta dulce ne aminteste tuturor de copilarie. Doar ca cea pe care o stim cu totii are o aroma bine definita de scortisoara si cam atat. Si nu ca as avea o problema cu asta.  Dar parca mi-ar placea si ceva mai aventuros in materie de gust si textura. Prin urmare, inspirata de o idee a lui Paul Hollywood, am adaugat si alte arome si ingrediente. Iar ele au schimbat la fata clasica turta dulce si au transformat-o intr-un desert nou, modern si, dupa cum zice si titlul, altfel.

Ingredients

0/16 Ingredients
Adjust Servings
    Ingrediente pentru blat
  • Ingrediente pentru glazura

Instructions

0/5 Instructions
  • Primul pas a fost sa pun la inmuiat curmalele in cafeaua fierbinte. Am aprins cuptorul la 180 grade, adica la foc potrivit si am pus hartie de copt intr-o tava de 20/20 cm. Untul l-am topit intr-o craticioara, pe foc mic, apoi l-am dat deoparte si l-am lasat sa se racoreasca.
  • Ingredientele uscate, mai putin zaharul, adica faina, sarea, praful de copt, scortisoara, ghimbirul si nucsoara, le-am amestecat cu o lingura intr-un bol. M-am intors la untul topit, la care am adaugat zaharul si l-am frecat un minut cu telul. Am razuit coaja de portocala si am pus-o si pe ea peste unt, apoi oul si la sfarsit cafeaua in care s-au inmuiat curmalele. Pe acestea din urma le-am scos in prealabil din cafea, storcandu-le putin cu mana. Am turnat lichidul cafeniu peste ingredientele uscate, am amestecat totul foarte putin, doar cat sa se incorporeze si am pus totul in tava pregatita cu hartie de copt. Deasupra am asezat curmalele si am dat tava la cuptor 35 de minute.
  • Cu 15 minute inainte sa scot prajitura din cuptor, m-am apucat sa fac glazura, punand impreuna pe foc mic, intr-un vas cu pereti mai inalti, untul si zaharul brun. Am lasat pe foc vreo cinci minute, amestecand des, cu o lingura de lemn, pana s-a rumenit zaharul, adica a devenit mai inchis la culoare. Apoi, cu grija, pentru ca se umfla si stropeste in jur,am turnat apa, putin cate putin. Am amestecat pana s-a legat, iar la sfarsit am pus si nucile, am mai dat cateva clocote si a fost gata.
  • Cand am scos blatul din cuptor, imediat am turnat glazura calduta peste el, incercand sa distribui nucile cat mai egal pe suprafata prajiturii. Am taiat-o cand s-a racit si s-a intarit glazura.
  • Un blat fin si pufos, bine aromat cu cafea, curmale si mirodenii exotice si un topping crocant cu gust de caramel. Ce altceva ne-am mai putea dori?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *