CHEESECAKE BROWNIE

Cheesecake brownie e o combinatie minunata de prajitura cu ciocolata si crema de branza. Adica genul de desert doi in unu. Care ii poate  multumi dintr-o lovitura si pe iubitorii de negresa si pe cei …

PRAJITURA AMERICANA CU NUCI

Dragoste la prima degustare, asta mi s-a intamplat saptamana trecuta, cand am facut prajitura asta. Si alor mei la fel. Adica e buna rau, pe cuvant! Echilibrata si ca gust si la consistenta. Și dulce, …

BISCUITI OREO DE CASA

Minunatii biscuiti Oreo, pe care ii adora toti copiii, se pot face, iata, si in casa. E drept ca am trisat putin aici. Pentru ca reteta e (aproape) raw-vegana. Nu are zahar si nu se …

BATOANE CU NUCA DE COCOS

 Batoanele cu nuca de cocos sunt o variantă de casă a bine cunoscutelor batoane Bounty. Această rețetă este adaptată preferințelor (familiei) mele, pentru ca am adaugat niscaiva cafeluta in umplutură. Dar se poate renunta la …

BRIOSE CU MIERE

Parca a trecut prea mult timp de cand nu v-am mai facut o propunere de briose ☺. Cred ca v-ati lamurit ca fac parte dintre dulciurile preferate de familia mea. Asa ca astăzi vom “executa” …

BRIOSE CU AFINE

Briosele sunt, in opinia mea, unele dintre cele mai simple si rapide dulciuri de preparat. Însă fara a face rabat de la gust si aspect. Nu necesita o indemanare deosebita si se pot face si …

PRĂJITURĂ CU CARTOFI DULCI

Cartofii dulci sunt o curiozitate apărută în ultimii ani prin magazinele românești. Sunt sigură că mulți dintre noi ne-am întrebat, cel puțin o dată, ce se poate face cu ei. Pentru că sunt într-adevăr dulci, …

TORT SACHER

  Astazi va propun o reteta clasica, poate cea mai cunoscuta prajitura austriaca. A fost inventata in 1832 de un celebru bucatar vienez, Franz Sacher, de la care vine si numele tortului. Are o textura densa …

TARTA CU NUCI SI CARAMEL

  Tarta cu nuci si caramel este o specialitate vieneza. Sta la loc de cinste in mai toate cofetariile din capitala Austriei, alaturi de nu mai putin celebrul tort Sacher. Servita langa o cafea, sau un …

ARDEI COPȚI PANE

Dacă vă plac ardeii copți, atunci veți iubi această rețetă. E o mâncare perfectă pentru vară, ușoară și gustoasă. Și nu în ultimul rând, frumos colorată. Rețeta e specifică zonei balcanice. Brânza de la interior …

POGACE CU BACON

Pogace înseamnă un fel de pâine sau chifle, fiind mai cunoscute în Ardeal. Asta pentru că ele sunt foarte populare în Ungaria.  Ca de altfel și în toată zona Balcanilor. Sunt pufoase, aromate și pot …

LIPII CU CEAPA VERDE

Lipiile cu ceapa verde sunt foarte iubite la noi acasa. Este o reteta chinezeasca de post absolut senzationala, pe care o veti adora. Oricum si oricand. Pentru ca sunt usor de facut, gustoase, crocante si …

PRAJITURA EGIPTEANA

Prajitura egipteana cu gris este urmatoarea oprire din periplul meu prin bucatariile orientale. Prajiturile de casa insiropate, pe baza de gris, se regasesc in mai toate tarile musulmane si nu numai. Indiferent ca se numesc …

TARTA CU CEAPA CARAMELIZATA

Tarta cu ceapa caramelizata este un aperitiv deosebit, potrivit pentru ocazii speciale. Pentru cand vreti sa va rasfatati si sa va impresionati oaspetii. Combinatia surprinzatoare de gusturi si texturi va va aduce garantat zambetul pe …

MINI BRIOSE CU CIOCOLATA

 Foarte potrivite pentru o petrecere de copii, aceste mini briose cu ciocolata fac furori printre cei mici. Sunt micute, dragute si pline de ciocolata. Compozitia este, in fapt, una asemanatoare cu o negresa, dar mai …

BLONDIE CU CIOCOLATA ALBA

Mai nou, am facut o pasiune pentru ciocolata alba. Nu ma omor dupa ea ca atare, s-o mananc simpla, dar in prajituri e dementiala! Si cum prajiturile cu ciocolata neagra se cheama negrese, astea cu …

PRAJITURA CU LAMAIE SI MALAI

 Printre noi se afla mai multi oameni cu intoleranta la gluten decat va imaginati. Unii nici macar nu au idee ca sufera de aceasta intoleranta. Daca dupa o masa care contine fainoase experimentati stari de …

BRIOSE CU IAURT SI ZMEURA

Briose cu iaurt si zmeura, iata o noua reteta rapida, simpla si ieftina. Va incurajez sa va invitati copiii in bucatarie. Sa gatiti impreuna cu ei aceste briose, care va vor incanta pe toti. Atat …

PRĂJITURĂ CU CAFEA

Prăjitură cu cafea nou-nouță, pufoasă, aromată, glazurată! E perfectă pentru îndrăgostiții de cafea, dar nu numai. Iar dacă puneți și cardamom în compoziție veți avea o revelație. Sigur că puteți sări peste cardamom, dar ar …

TRUFE CU CIOCOLATA ALBA

Sigur ca ciocolata neagra e preferata tuturor, dar sa nu o ignoram pe cea alba. Incercand tot felul de retete, am descoperit ca ciocolata alba e un ingredient deosebit. Ea ofera gust foarte special dulciurilor …

TRUFE DE CIOCOLATA CU MENTA

Adorate deopotriva de copii si oameni mari, trufele de ciocolata sunt un deliciu pe care il putem face si acasa cu usurinta. Asa cum ar spune  prietena mea, Efi, sunt cam calorigene, dar la urma …

ECLERE

Eclerele sunt, fara indoiala, prajiturile pe care le iubeste toata lumea. Umplute cu crema de vanilie, de ciocolata, sau de cafea, sau pur si simplu cu frisca, satisfac toate gusturile si poftele. Propunerea mea este …

CORNULETE FINE

 Un lucru e cert. Romanii iubesc cornuletele. Poate pentru nostalgia pe care ne-o trezesc, pentru ca erau dulciurile copilariei, pe care ni le faceau mama, sau bunica. Poate pentru fragezimea lor, sau pentru ca sunt …

MADELEINES

Reteta clasica a bucatariei frantuzesti, madeleines sunt, in fapt, niste fursecuri pufoase cu aroma de unt. Au o forma speciala, consacrata, de scoica, dar in afara de asta nu necesita nimic deosebit pentru a fi …

CLAFOUTIS CU CIRESE

Clafoutis cu cirese este o prajitura de casa cu radacini in regiunea Limousin din Franta. Este o reteta foarte usor de facut, rapida si surprinzator de placuta la gust. In fapt, vorbim despre un fel …

CREMA DE ZAHAR ARS

  M-am gandit sa fac si un desert clasic, cunoscut si iubit de toata lumea.  Dar i-am adaugat un blat de cacao, care sa-l sustina si sa-i dea putina structura. Eu l-am facut in forma de …

VINETE UMPLUTE

Ce mai gatim azi? Iata o idee! Vinete umplute. Daca v-ati plictisit de banala salata de vinete, sau zacusca, sau musaca, va ofer o alternativa. Si nu va faceti griji, nu e nevoie sa afumati …

PRAJITURA GRECEASCA

Rapida si foarte usor de facut, dar in acelasi timp foarte gustoasa. Aceasta prajitura greceasca va va cuceri prin simplitatea si aromele ei. Vanilia, lamaia si caramelul se imbina perfect, iar consistenta pufoasa si insiropata …

FURSECURI DE POST CU VIN

 Mai intai au fost cornuletele cu bere, un veritabil deliciu de post, pe care trebuie sa-l gusti ca sa te convingi ca merita efortul. Acum recurgem la o alta reteta de post cu accente bacchice. …

LOUKOUMADES (GOGOȘI GRECEȘTI)

Istoria ne spune că loukoumades există încă de pe vremea primei Olimpiade. Adică de prin anul 776 înainte de Christos. Interesant, nu-i așa? Învingătorii primeau, în afară de cununa de lauri, gogoși cu miere. Deci, …

LIPII INDIENE (PARATHA)

 Lipiile indiene (paratha) sunt o slabiciune a familiei noastre. Au o textura asemanatoare foietajului, sunt crocante si pur si simplu irezistibile! Sunt nemaipomenite calde, cu branza sau mancare cu sos, gen curry. Necesita un pic …

CHEC CU CIOCOLATA SI TAHINI

Cine spune ca un chec nu poate fi special, sau festiv, nu a incercat aceasta reteta. Cu o combinatie de doua blaturi cu compozitie diferita si glazura de ciocolata cu crantz din susan… Ei, ce …

SNICKERS FARA CUPTOR

Batoanele Snickers fac parte dintre dulciurile foarte iubite de noi toti. Daca sunteti curiosi cum se poate face asa ceva acasa si fara cuptor, va invit sa lecturati. Si apoi sa incercati. Reteta este din …

RULADA CU CREMA SI ALUNE DE PADURE

 Rulada cu crema si alune de padure este o prajitura de casa relativ simpla, dar de mare efect. Blatul pufos, crema fina si aroma deosebita a alunelor de padure, fac din aceasta rulada un desert …

MOUSSE DE AVOCADO SI CACAO

Mousse de avocado si cacao e propunerea mea de astazi.  Daca sunteti preocupati de aportul exagerat de calorii si glucide din prajiturile de casa, asta e o reteta pe care o veti iubi. Pentru ca …

PAINE RAPIDA

Daca si voua vi se intampla sa ramaneti cateodata fara paine, exact cand s-au inchis deja magazinele, va impartasesc o reteta de paine rapida. E gata in 40-45 de minute si se face fara drojdie. …

CHEESECAKE CU CIOCOLATA

Nu stiu altii cum sunt, dar eu am inceput deja pregatirile pentru sezonul cald. Adica incerc sa experimentez cat mai multe retete rapide, care se fac fara sa folosesc cuptorul si sa nu dezamageasca nici …

ALTFEL DE TURTA DULCE

Cred ca turta dulce ne aminteste tuturor de copilarie. Doar ca cea pe care o stim cu totii are o aroma bine definita de scortisoara si cam atat. Si nu ca as avea o problema …

PAINE CURCUBEU

  Astazi am o propunere foarte tentanta. O paine pe cat de aratoasa, pe atat de buna. Se poate manca simpla, sau in orice combinatie. Seamana destul de bine cu o pizza si totusi e altfel. …

TARTA CU RICOTTA SI CIOCOLATA

  O tarta simpla, fara bataie de cap, cu un blat mai putin pretentios, pentru ca nu trebuie copt fara umplutura. Crema in sine contine exact ce scrie in titlu, plus putin zahar. Aluatul pentru blat …

PANNA COTTA

  In aceeasi nota a deserturilor rapide si fara cuptor, insa fara a face rabat la gust, va propun o reteta simpla, de sorginte italiana, al carei nume, in limba de origine, inseamna practic “smantana coapta”. …

PAINE HOKKAIDO

Painea Hokkaido, cunoscuta si ca painea japoneza cu lapte, este reteta suprema de paine in stil asiatic. Moale, pufoasa si delicata. Are exact textura chiflelor folosite pentru burgeri in restaurantele cu pretentii, pe care le …

PÂINE JAPONEZĂ

Fără îndoială, aceasta este cea mai pufoasă pâine din lume. Și vă asigur că nu exagerez deloc. Magia pâinii japoneze se datorează unui secret: tangzhong. Ce este tangzhong, o să mă întrebați.  Ei bine, e …

1001 DE NOPTI

Povestea acestui desert a inceput in urma cu sapte ani. Atunci cand am mancat la mare, la un restaurant libanez, o dulcegarie cu numele asta. Eram o gasca de vreo 20 de prieteni, care in …

HUMMUS

Hummus-ul este, fara indoiala, cel mai cunoscut preparat al bucatariei din orientul mijlociu.  Insa a devenit foarte prezent si iubit si pe meleagurile mioritice. Nici nu e de mirare, pentru ca e gustos, hranitor si, …

FALAFEL

Falafel este o mâncare excelentă de post, cu originea în Orientul Mijlociu. Vorbim deci despre chifteluțe de năut, bine aromate și condimentate. Pufoase la interior și crocante la exterior. Servite cu pita proaspătă și salată, …

COARNE DE GAZELA

 Reteta asta nu e una foarte complicata, dar e nevoie de rabdare la modelarea “cornitelor”. Coarnele de gazela sunt niste fursecuri foarte populare in Maroc, tara lor de origine. Sunt facute dintr-o pasta de migdale …

PRAJITURA CU MIGDALE SI CAISE

 Cei care iubesc caisele, indiferent de forma lor de prezentare, vor indragi cu siguranta aceasta prajitura cu migdale si caise confiate. Are o aroma deosebita, orientala, precum si o textura interesanta, pentru ca nu contine …

BRIOSE CU TON

Briosele cu ton sunt o idee grozava de aperitiv. Sunt aspectuoase, delicate, pline de culoare si de ingrediente sanatoase. Se potrivesc de minune la o masa de sarbatoare. Varianta mea de reteta contine la capitolul …

TARTA CU MASLINE, IAURT SI BUSUIOC

Tarta cu masline, iaurt si busuioc este un aperitiv spectaculos si racoritor. Este potrivit si pentru o masa de sarbatoare, dar si pentru un picnic.  Desi se face din ingrediente comune, combinatia dintre ele este …

NACHOS LA CUPTOR

Nachos la cuptor, iata o noua idee de mancare potrivita pentru copiii nazurosi, pasionati de fast-food. Facand o concesie mica, adica folosind niste chips-uri de tortilla, vom reusi sa-i „pacalim”. Adica sa aprecieze un fel …

CHURROS

Am devenit cu totii foarte “cosmopoliti” in materie de gusturi culinare. Inclusiv copiii nostri nu mai mananca cu placere decat pizza, paste, nachos, fajita, tiramisu etc. Prin urmare, noi, mamele, ce sa facem, ne aliniem …

EMPANADAS CU TON

Empanadas sunt niste aperitive foarte populare in Argentina, Spania si alte tari vorbitoare de limba spaniola. Sunt un fel de plăcințele, coapte sau prajite, cu umpluturi diverse, de la carne pana la branza si chiar …

GUACAMOLE

Aperitiv foarte popular si printre romani, guacamole este un fel de mancare de origine mexicana. Este gustos si plin de vitamine. In plus ne ofera posibilitatea de a ne bucura de calitatile nutritive exceptionale ale …

PRAJITURA CU LAPTE SI CARAMEL

Aceasta prajitura cu lapte si caramel se numeste, in varianta ei originala, prajitura cu trei feluri de lapte. Ea se regaseste in mai multe bucatarii ale lumii, din Spania si Mexic, pana in Albania sau …

QUESADILLA

 Mancare de inspiratie mexicana, quesadilla va deveni rapid una din preferatele copiilor vostri. Pentru ca se vor simti acasa ca la restaurant! Gustoasa, usoara si hranitoare, se face rapid si se mananca la fel de …

MUCENICI MOLDOVENESTI

Sunt moldoveanca in cuget si-n simtiri, desi locuiesc in Bucuresti de peste 25 de ani. Si ca orice moldovean care se respecta, in fiecare an trebuie sa fac celebrii mucenici din aluat de cozonac insiropat. …

COLTUNASI CU RICOTTA

 Nu stiu ce mi-a venit astazi, dar m-a apucat o pofta de coltunasi moldovenesti cu branza. N-am mai facut asa ceva de cativa ani. Nu de lene, (desi implica multa manopera), ci pentru ca am …

TARTE PORTUGHEZE

Prietenul nostru, Radu, a fost anul trecut la Lisabona, unde a mancat cel mai cunoscut desert lusitan, pasteis de Belem. I-a placut atat de mult, incat m-a rugat sa-l fac si eu, pentru ca-i este …

TRUFE DE POST

 Trufe de post. Bomboane vegane. Oricum am vrea sa le spunem, aceste dulcegarii sunt solutia perfecta pentru vegetarieni. Sau pentru cei cu intoleranta la gluten. Chiar si pentru diabetici, daca renuntati la mierea din compozitie. …

SALEURI CU UNT

Saleurile se afla, cu siguranta, printre cele mai iubite bucate de la mesele de sarbatoare ale romanilor. Sunt un aperitiv excelent, ne potolesc pofta de rontaiala, iar berea curge valuri…Dar numai daca aveti peste 18 …

PLACINTA CU PRAZ SI CIUPERCI

Reteta de fata nu se incadreaza in categoria prajituri de casa. Cu toate astea, nu m-am putut abtine sa nu v-o impartasesc. Placinta nu contine un amestec din cele doua ingrediente. Este facuta jumatate cu …

TRANDAFIRI CU MIGDALE SI RICOTTA

Luam un aluat bogat, catifelat, cu aroma de unt. Îl umplem cu un amestec delicios de migdale si ricotta si rezulta o nebunie de dulcegarie! Trandafirii nostri dulci si aromati vor avea succes garantat si …

PAINE FARA FRAMANTARE

Aceasta reteta de paine fara framantare este visul oricarui pasionat de bucatarie. Adica sa faci paine in casa, fara niciun efort si sa-ti mai si iasa? Pare o utopie, dar nu e. Se face foarte …

CHEESECAKE CU CAISE

Cheesecake cu caise este o noua prajitura de casa potrivita pentru zilele fierbinti, de vara. Pentru ca nu necesita coacere si este dulce-acrisoara si racoritoare. Cred ca este imperativ sa profitam de fructele estivale. Caisele …

CORNULETE CU BERE

Azi am incercat reteta de cornulete de post pe care o am de la prietena mea, Veronica Barbu. Am fost putin sceptica atunci cand mi-a spus ca se topesc in gura, dar avea dreptate! Incercati …

TORT MEDOVIK

Vreau sa va spun de la bun inceput ca acest tort medovik a devenit, din momentul in care l-am gustat, unul dintre cele mai iubite deserturi la noi acasa. Numele tortului provine de la cuvantul …

TORT “LAPTE DE PASARE”

Tortul “lapte de pasare” este o minunatie fina si delicata. Cu o consistenta spumoasa, aerata si o aroma divina de vanilie si cacao. Nu e foarte dificil de facut, dar trebuie sa va asigurati ca …

COLACEI SUEDEZI

 Colaceii suedezi sunt un preparat traditional suedez, evident, care se mananca de obicei de Craciun. Pe noi nu ne impiedica absolut nimeni si nimic sa-i mancam si de Craciun, si de Pasti, sau oricand avem …

KUNEFE (DESERT TURCESC)

 Kunefe, pentru mine, a fost o revelatie. Am mancat pentru prima oara acest desert turcesc imediat dupa 1990, intr-o excursie la Istanbul. Se mai numeste si cataif cu branza. Kunefe este foarte popular in toate …