PRAJITURA AMERICANA CU NUCI

Dragoste la prima degustare, asta mi s-a intamplat saptamana trecuta, cand am facut prajitura asta. Si alor mei la fel. Adica e buna rau, pe cuvant! Echilibrata si ca gust si la consistenta, si dulce, …

BISCUITI OREO DE CASA

Minunatii biscuiti Oreo, pe care ii adora toti copiii, se pot face, iata, si in casa. E drept ca am trisat putin aici. Pentru ca reteta e (aproape) raw-vegana. Nu are zahar si nu se …

BATOANE CU NUCA DE COCOS

 Batoanele cu nuca de cocos sunt o varianta de casa a bine cunoscutelor batoane Bounty. Aceasta reteta este adaptata gusturilor (familiei) mele, pentru ca am adaugat niscaiva cafeluta in umplutura, dar se poate renunta la …

PRAJITURA CU MORCOVI

Vreau sa ma adresez inca din start celor neincrezatori. Nu strambati din nas, va rog, prajitura cu morcovi este absolut minunata! Pufoasa, parfumata, putin crocanta, gratie nucilor din compozitie, iar pe deasupra mai are si …

MELCISORI CU SCORTISOARA

 Fiul meu e mare fan scortisoara, asa ca nu fiti surprinsi daca veti gasi multe retete pe aici cu respectiva aroma. Daca nu o iubiti la fel de mult, puteti renunta fara probleme la ea. …

FURSECURI CU CIOCOLATA

 Fursecuri cu ciocolata sau, asa cum le cunosc copiii nostri cei mult plimbati prin mall-uri, chocolate chip cookies, asta este propunerea mea pentru un desert de mare succes. Sunt o nebunie! Cum se poate sa …

PRAJITURA CU UNT DE ARAHIDE

 Inca un desert fara cuptor, rapid si gustos. Nu iese o cantitate mare, dar e foarte consistent si, prin urmare, puteti satisface destui pofticiosi.

TORT SACHER

  Astazi va propun o reteta clasica, poate cea mai cunoscuta prajitura austriaca. A fost inventata in 1832 de un celebru bucatar vienez, Franz Sacher, de la care vine si numele tortului. Are o textura densa …

TARTA CU NUCI SI CARAMEL

  Tarta cu nuci si caramel este o specialitate vieneza. Sta la loc de cinste in mai toate cofetariile din capitala Austriei, alaturi de nu mai putin celebrul tort Sacher. Servita langa o cafea, sau un …

ARDEI COPȚI PANE

Dacă vă plac ardeii copți, atunci veți iubi această rețetă. E o mâncare perfectă pentru vară, ușoară și gustoasă. Și nu în ultimul rând, frumos colorată. Rețeta e specifică zonei balcanice. Brânza de la interior …

POGACE CU BACON

Pogace înseamnă un fel de pâine sau chifle, fiind mai cunoscute în Ardeal. Asta pentru că ele sunt foarte populare în Ungaria.  Ca de altfel și în toată zona Balcanilor. Sunt pufoase, aromate și pot …

LIPII CU CEAPA VERDE

Lipiile cu ceapa verde sunt foarte iubite la noi acasa. Este o reteta chinezeasca de post absolut senzationala, pe care o veti adora. Oricum si oricand. Pentru ca sunt usor de facut, gustoase, crocante si …

PRAJITURA EGIPTEANA

Prajitura egipteana cu gris este urmatoarea oprire din periplul meu prin bucatariile orientale. Prajiturile de casa insiropate, pe baza de gris, se regasesc in mai toate tarile musulmane si nu numai. Indiferent ca se numesc …

PRAJITURA CU LAMAIE SI MALAI

 Printre noi se afla mai multi oameni cu intoleranta la gluten decat va imaginati. Unii nici macar nu au idee ca sufera de aceasta intoleranta. Daca dupa o masa care contine fainoase experimentati stari de …

BRIOSE CU IAURT SI ZMEURA

Briose cu iaurt si zmeura, iata o noua reteta rapida, simpla si ieftina. Va incurajez sa va invitati copiii in bucatarie. Sa gatiti impreuna cu ei aceste briose, care va vor incanta pe toti. Atat …

PRĂJITURĂ CU CAFEA

Prăjitură cu cafea nou-nouță, pufoasă, aromată, glazurată! E perfectă pentru îndrăgostiții de cafea, dar nu numai. Iar dacă puneți și cardamom în compoziție veți avea o revelație. Sigur că puteți sări peste cardamom, dar ar …

MADELEINES

Reteta clasica a bucatariei frantuzesti, madeleines sunt, in fapt, niste fursecuri pufoase cu aroma de unt. Au o forma speciala, consacrata, de scoica, dar in afara de asta nu necesita nimic deosebit pentru a fi …

CLAFOUTIS CU CIRESE

Clafoutis cu cirese este o prajitura de casa cu radacini in regiunea Limousin din Franta. Este o reteta foarte usor de facut, rapida si surprinzator de placuta la gust. In fapt, vorbim despre un fel …

PAINE DE CASA CU NUCI SI BRANZA

  O paine senzationala pentru o duminica in familie, cu aroma ademenitoare de nuca si nu numai! In functie de gust si buget, puteti adauga branza Roquefort, Gorgonzola, Brie sau chiar branza de burduf! Pentru ca, …

TARTA CU ZMEURA SI MIGDALE

 Tarta cu zmeura si migdale este una dintre preferatele mele. Imi place la nebunie umplutura fina de frangipane in combinatie cu aroma dulce-acrisoara a fructelor. O prajitura de casa grozava, pe care o fac mereu, …

QUICHE LORRAINE

Quiche este o denumire generica pentru o tarta sarata. Cu blat din aluat fraged, umplut cu un amestec de oua si smantana. Acesta se toarna peste (aproape) orice ne poate trece prin cap, de la …

RULOURI CU CREMA DE CIOCOLATA

Am facut aceste rulouri cu crema de ciocolata pentru ca eram putin pe fuga. De obicei nu prea folosesc aluat foietaj din comert. Dar cand ma grabesc, iar rezultatul e o prajitura de casa foarte …

PAIN AU CHOCOLAT

Tradus în limba română, pain au chocolat înseamnă pâine cu ciocolată. Hmmm, adevărat și nu prea…Ciocolata este, deci până aici toate bune și frumoase. Dar pâine?! Nu, categoric nu! E aluat franțuzesc! Nu lăsați acest …

VINETE UMPLUTE

Ce mai gatim azi? Iata o idee! Vinete umplute. Daca v-ati plictisit de banala salata de vinete, sau zacusca, sau musaca, va ofer o alternativa. Si nu va faceti griji, nu e nevoie sa afumati …

PRAJITURA GRECEASCA

Rapida si foarte usor de facut, dar in acelasi timp foarte gustoasa. Aceasta prajitura greceasca va va cuceri prin simplitatea si aromele ei. Vanilia, lamaia si caramelul se imbina perfect, iar consistenta pufoasa si insiropata …

FURSECURI DE POST CU VIN

 Mai intai au fost cornuletele cu bere, un veritabil deliciu de post, pe care trebuie sa-l gusti ca sa te convingi ca merita efortul. Acum recurgem la o alta reteta de post cu accente bacchice. …

LOUKOUMADES (GOGOȘI GRECEȘTI)

Istoria ne spune că loukoumades există încă de pe vremea primei Olimpiade. Adică de prin anul 776 înainte de Christos. Interesant, nu-i așa? Învingătorii primeau, în afară de cununa de lauri, gogoși cu miere. Deci, …

LIPII INDIENE (PARATHA)

 Lipiile indiene (paratha) sunt o slabiciune a familiei noastre. Au o textura asemanatoare foietajului, sunt crocante si pur si simplu irezistibile! Sunt nemaipomenite calde, cu branza sau mancare cu sos, gen curry. Necesita un pic …

PRAJITURA CU MASCARPONE SI LIME

 O prajitura fina, dulce-acrisoara, consistenta si apetisanta. Relativ simplu de facut, e potrivita si pentru un desert de weekend, si pentru musafiri pretentiosi. Sigur ca in loc de lime se poate folosi lamaie, sau chiar …

PARFAIT CU “FAGURE DE MIERE”

Vine, vine, primavara, cantam cu totii in cor la scoala, in copilaria antedecembrista. Acum primavara a cam disparut, din pacate, din peisajul anotimpurilor. Si asa cum ne-am obisnuit sa trecem de la cizme direct la …

TARTA CU SMOCHINE

   Tarta cu smochine este o prajitura de casa deosebita. Pe langa faptul ca e foarte buna la gust, arata senzational. Smochinele bine coapte, taiate felii, sunt ca niste bijuterii rubinii, care cu siguranta vor impresiona …

FURSECURI CU OREZ EXPANDAT

 Haideti sa mai experimentam putin. Pentru azi, m-am gandit la o reteta de fursecuri cu orez expandat. Un ingredient mai neobisnuit, dar care confera o textura deosebita, deopotriva aerata si crocanta. Migdalele macinate pot fi …

GUGULUF BICOLOR CU ROM

 O prajitura de casa in doua culori, cu ciocolata si glazura de rom autentic, pe care toti cei dragi o vor trece pe lista dulciurilor preferate. Se poate pregati cu succes si pentru o ocazie …

PÂINE APERITIV CU MĂLAI

Pâinea cu mălai este frecvent întâlnită în țările anglo-saxone, unde poartă numele de corn bread, dar și în America Latină, în special în Mexic. Se servește de regulă la fel ca pâinea obișnuită. În cazul …

PRAJITURA CU POPCORN

Prajitura cu popcorn, sau cu floricele de porumb, mai pe romaneste, este o prajitura de casa simpla, rapida si fara coacere. Plina de arome interesante si textura crocanta, va asigur ca aceasta combinatie inedita va …

TARTA CU RICOTTA SI CIOCOLATA

  O tarta simpla, fara bataie de cap, cu un blat mai putin pretentios, pentru ca nu trebuie copt fara umplutura. Crema in sine contine exact ce scrie in titlu, plus putin zahar. Aluatul pentru blat …

PANNA COTTA

  In aceeasi nota a deserturilor rapide si fara cuptor, insa fara a face rabat la gust, va propun o reteta simpla, de sorginte italiana, al carei nume, in limba de origine, inseamna practic “smantana coapta”. …

PAINE HOKKAIDO

Painea Hokkaido, cunoscuta si ca painea japoneza cu lapte, este reteta suprema de paine in stil asiatic, moale, pufoasa si delicata. Are exact textura chiflelor folosite pentru burgeri in restaurantele cu pretentii, pe care le …

PÂINE JAPONEZĂ

Fără îndoială, aceasta este cea mai pufoasă pâine din lume. Și vă asigur că nu exagerez deloc. Magia pâinii japoneze se datorează unui secret: tangzhong. Ce este tangzhong, o să mă întrebați.  Ei bine, e …

1001 DE NOPTI

Povestea acestui desert a inceput in urma cu sapte ani, cand am mancat la mare, la un restaurant libanez, o dulcegarie cu numele asta. Eram o gasca de vreo 20 de prieteni, care in fiecare …

HUMMUS

Hummus-ul este, fara indoiala, cel mai cunoscut preparat al bucatariei din orientul mijlociu.  Insa a devenit foarte prezent si iubit si pe meleagurile mioritice. Nici nu e de mirare, pentru ca e gustos, hranitor si, …

FALAFEL

Falafel este o mâncare excelentă de post, cu originea în Orientul Mijlociu. Vorbim deci despre chifteluțe de năut, bine aromate și condimentate. Pufoase la interior și crocante la exterior. Servite cu pita proaspătă și salată, …

COARNE DE GAZELA

 Reteta asta nu e una foarte complicata, dar e nevoie de rabdare la modelarea “cornitelor”. Coarnele de gazela sunt niste fursecuri foarte populare in Maroc, tara lor de origine. Sunt facute dintr-o pasta de migdale …

PRAJITURA CU MIGDALE SI CAISE

 Cei care iubesc caisele, indiferent de forma lor de prezentare, vor indragi cu siguranta aceasta prajitura cu migdale si caise confiate. Are o aroma deosebita, orientala, precum si o textura interesanta, pentru ca nu contine …

NACHOS LA CUPTOR

Nachos la cuptor, iata o noua idee de mancare potrivita pentru copiii nazurosi, “pasionati” de fast-food. Facand o concesie mica, adica folosind niste chips-uri de tortilla, vom reusi sa-i pacalim sa aprecieze un fel de …

CHURROS

Am devenit cu totii foarte “cosmopoliti” in materie de gusturi culinare. Inclusiv copiii nostri nu mai mananca cu placere decat pizza, paste, nachos, fajita, tiramisu etc. Prin urmare, noi, mamele, ce sa facem, ne aliniem …

GUACAMOLE

Aperitiv foarte popular si printre romani, guacamole este un fel de mancare de origine mexicana. Este gustos si plin de vitamine. In plus ne ofera posibilitatea de a ne bucura de calitatile nutritive exceptionale ale …

PRAJITURA CU LAPTE SI CARAMEL

Aceasta prajitura cu lapte si caramel se numeste, in varianta ei originala, prajitura cu trei feluri de lapte. Ea se regaseste in mai multe bucatarii ale lumii, din Spania si Mexic, pana in Albania sau …

QUESADILLA

 Mancare de inspiratie mexicana, quesadilla va deveni rapid una din preferatele copiilor vostri. Pentru ca se vor simti acasa ca la restaurant! Gustoasa, usoara si hranitoare, se face rapid si se mananca la fel de …

MUCENICI MOLDOVENESTI

Sunt moldoveanca in cuget si-n simtiri, desi locuiesc in Bucuresti de peste 25 de ani. Si ca orice moldovean care se respecta, in fiecare an trebuie sa fac celebrii mucenici din aluat insiropat, pe care …

GUGULUF CU LAMAIE SI COCOS

Ce-ti poti dori mai mult de la o prajitura de casa? Sa fie dulce, poate si putin acrisoara, cu o aroma tropicala, sa fie si insiropata? E posibil sa si arate la fel de apetisanta …

COLTUNASI CU RICOTTA

 Nu stiu ce mi-a venit astazi, dar m-a apucat o pofta de coltunasi moldovenesti cu branza. N-am mai facut asa ceva de cativa ani. Nu de lene, (desi implica multa manopera), ci pentru ca am …

TARTE PORTUGHEZE

Prietenul nostru, Radu, a fost anul trecut la Lisabona, unde a mancat cel mai cunoscut desert lusitan, pasteis de Belem. I-a placut atat de mult, incat m-a rugat sa-l fac si eu, pentru ca-i este …

SALEURI CU UNT

Saleurile se afla, cu siguranta, printre cele mai iubite bucate de la mesele de sarbatoare ale romanilor. Sunt un aperitiv excelent, ne potolesc pofta de rontaiala, iar berea curge valuri…Dar numai daca aveti peste 18 …

PLACINTA CU PRAZ SI CIUPERCI

Reteta de fata nu se incadreaza in categoria prajituri de casa. Cu toate astea, nu m-am putut abtine sa nu v-o impartasesc. Placinta nu contine un amestec din cele doua ingrediente. Este facuta jumatate cu …

TARTA CU CEAPA CARAMELIZATA

Tarta cu ceapa caramelizata este un aperitiv deosebit, potrivit pentru ocazii speciale, cand vreti sa va rasfatati si sa va impresionati oaspetii. Combinatia surprinzatoare de gusturi si texturi va va aduce garantat zambetul pe buze. …

TRANDAFIRI CU MIGDALE SI RICOTTA

Luam un aluat bogat, catifelat, cu aroma de unt, il umplem cu un amestec delicios de migdale si ricotta si rezulta o nebunie de dulcegarie! Trandafirii nostri dulci si aromati vor avea succes garantat si …

PAINE FARA FRAMANTARE

Aceasta reteta de paine fara framantare este visul oricarui pasionat de bucatarie. Adica sa faci paine in casa, fara niciun efort si sa-ti mai si iasa? Pare o utopie, dar nu e. Se face foarte …

BRIOSE CU MIERE

Parca a trecut prea mult timp de cand nu v-am mai facut o propunere de briose ☺. Cred ca v-ati lamurit ca fac parte dintre dulciurile preferate de familia mea, asa ca astăzi vom “executa” …

CORNULETE CU BERE

Azi am incercat reteta de cornulete de post pe care o am de la prietena mea, Veronica Barbu. Am fost putin sceptica atunci cand mi-a spus ca se topesc in gura, dar avea dreptate! Incercati …

TORT MEDOVIK

Vreau sa va spun de la bun inceput ca acest tort medovik a devenit, din momentul in care l-am gustat, unul dintre cele mai iubite deserturi la noi acasa. Numele tortului provine de la cuvantul …

TORT “LAPTE DE PASARE”

Tortul “lapte de pasare” este o minunatie fina si delicata. Cu o consistenta spumoasa, aerata si o aroma divina de vanilie si cacao. Nu e foarte dificil de facut, dar trebuie sa va asigurati ca …

COLACEI SUEDEZI

 Colaceii suedezi sunt un preparat traditional suedez, evident, care se mananca de obicei de Craciun. Pe noi nu ne impiedica absolut nimeni si nimic sa-i mancam si de Craciun, si de Pasti, sau oricand avem …

KUNEFE (DESERT TURCESC)

 Kunefe, pentru mine, a fost o revelatie. Am mancat pentru prima oara acest desert turcesc imediat dupa 1990, intr-o excursie la Istanbul. Se mai numeste si cataif cu branza. Kunefe este foarte popular in toate …