MUCENICI MOLDOVENESTI
Sunt moldoveanca in cuget si-n simtiri, desi locuiesc in Bucuresti de peste 25 de ani. Si ca orice moldovean care se respecta, in fiecare an trebuie sa fac celebrii mucenici din aluat de cozonac insiropat. …
Sunt moldoveanca in cuget si-n simtiri, desi locuiesc in Bucuresti de peste 25 de ani. Si ca orice moldovean care se respecta, in fiecare an trebuie sa fac celebrii mucenici din aluat de cozonac insiropat. …
Continuam pregatirile de Pasti cu o reteta de cozonac. Are cateva ingrediente inedite, care-l fac (si-l pastreaza cateva zile bune), moale si pufos. Ingredientele cu pricina sunt laptele batut, despre care puteti citi mai multe …
Aviz amatorilor de gogosi: aceasta reteta de gogosi pufoase din cartofi trebuie neaparat notata! Si facuta. Sunt o nebunie! Poate n-o sa ma credeti, dar ce va costa sa incercati? Se fac usor, nu sunt …
Un lucru e cert. Romanii iubesc cornuletele. Poate pentru nostalgia pe care ne-o trezesc, pentru ca erau dulciurile copilariei, pe care ni le faceau mama, sau bunica. Poate pentru fragezimea lor, sau pentru ca sunt …
Kunefe, pentru mine, a fost o revelatie. Am mancat pentru prima oara acest desert turcesc imediat dupa 1990, intr-o excursie la Istanbul. Se mai numeste si cataif cu branza. Kunefe este foarte popular in toate …
Colaceii suedezi sunt un preparat traditional suedez, evident, care se mananca de obicei de Craciun. Pe noi nu ne impiedica absolut nimeni si nimic sa-i mancam si de Craciun, si de Pasti, sau oricand avem …
Lipiile indiene (paratha) sunt o slabiciune a familiei noastre. Au o textura asemanatoare foietajului, sunt crocante si pur si simplu irezistibile! Sunt nemaipomenite calde, cu branza sau mancare cu sos, gen curry. Necesita un pic …
Cine nu iubeste mirosul de paine calda, proaspat scoasa din cuptor? Iar daca la aluatul imbogatit cu lapte si oua mai adaugam si putina miere, cred ca putem incepe deja sa salivam. E grozav de …
Cu aceasta reteta de paine dulce impletita continuam periplul prin bucatariile lumii. Vorbim astazi despre o paine evreiasca, pe numele ei challah, care se consuma cu ocazia Sabatului. Traditionala sau nu, rituala sau nu, painea …
Placinta cu iaurt este o alternativa mai fina si mai usoara a clasicei placinte cu branza, pe care o cunoastem cu totii foarte bine. Este un desert pe care il pot incerca fara emotii chiar …
Un cozonac mai special, cu umplutura de ciocolata si insiropat. Asta mi-am propus sa fac pentru sarbatoarea de Inaltare. E mai curand o prajitura decat un cozonac, deosebit si la gust, dar si ca aspect. …
Cred ca ar fi mai corect s-o denumesc placinta cu branze, pentru ca in umplutura am amestecat trei feluri de astfel de lactate: crema de branza, mascarpone si ricotta. Sunteti la curent deja cu faptul …
Pentru ca se apropie marea sarbatoare a invierii Domnului, trebuie sa fim pregatiti din toate punctele de vedere. Sufletesc, trupesc si gastronomic. Sa va impartasesc asadar reteta mea de pasca.
M-am gandit sa impletesc pasiunea pentru ciocolata a familiei mele cu traditiile Pascale. Astfel a aparut acesta varianta de pasca, evident cu ciocolata, pe care v-o impartasesc cu tot dragul. Nu are blat, e usoara, …
Daca a venit toamna, a sosit si vremea placintei cu dovleac. Poate cea mai cunoscuta placinta romaneasca, dupa cele cu mere si cu branza. Eu am facut-o intr-o tava de tarta, pur si simplu ca …
Nu stiu ce mi-a venit astazi, dar m-a apucat o pofta de coltunasi moldovenesti cu branza. N-am mai facut asa ceva de cativa ani. Nu de lene, (desi implica multa manopera), ci pentru ca am …
Istoria ne spune că loukoumades există încă de pe vremea primei Olimpiade. Adică de prin anul 776 înainte de Christos. Interesant, nu-i așa? Învingătorii primeau, în afară de cununa de lauri, gogoși cu miere. Deci, …
Rețeta simbol a bucătăriei moldovenești, delicioasele poale-n brâu îmi amintesc, mai mult decât orice, de copilărie. Aluat pufos, parfumat, ca de cozonac și brânză dulce, aromată, cu (sau fără :)) stafide. Mâncare pentru suflet. Pentru …
Azi facem gogoși! Pentru că toți le iubim. Gogoși mari sau gogoși mici, rotunde sau pătrate. Cu umplutură sau fără. Cu glazură sau fără. Calde, pufoase, înfuriate sau nu. Și pentru că ne trezesc nostalgia …