Laptele batut
Bine de stiut Postari

Despre laptele bătut

Laptele batut este un ingredient care merita (re)descoperit. Pe langa gustul  si calitatile nutritive foarte bine cunoscute de toata lumea, mai are si altele, foarte utile in bucatarie. 

      Veti descoperi cu siguranta retete in care este folosit la marinarea carnii, in special a celei de pui, pentru ca pastreaza carnea suculenta. Dar in mod special este un ingredient foarte bun in prajituri, in combinatie cu bicarbonat de sodiu alimentar, pentru ca acesta din urma reactioneaza cu aciditatea laptelui batut si vom obtine blaturi pufoase si bine crescute.

      Pentru cei preocupati de scaderea aportului de grasimi din alimentatie, dar si iubitori de dulciuri in acelasi timp, laptele batut, combinat cu putin ulei vegetal de buna calitate, poate inlocui cu succes untul din retete.

      O alta calitate care merita subliniata, este continutul sau bogat in culturi lactice, foarte folositoare in timpul tratamentului cu antibiotice. Acestea actioneaza protector pe flora bacteriana colonica, de aceea e bine sa consumam in fiecare zi a tratamentului 300-400 de grame de chefir sau lapte batut, ca inlocuitor de probiotice. Singura precautie necesara: consumati lactatele la cel putin doua ore distanta de medicamentele antibiotice.

      Din fericire, vorbim despre un ingredient care se gaseste peste tot, in hypermarket sau in magazinele de cartier, dar il putem face si acasa, mai ales daca avem o sursa (verificata si sigura) de lapte proaspat de vaca, pentru ca diferenta de gust e majora. Reteta e simpla: amestecam cantitati egale de lapte fiert si lapte crud, adaugam o lingura de lapte batut ( sau alt lactat fermentat din comert, ca smantana, iaurt sau chefir) pentru fiecare litru de lapte si lasam totul intr-un vas acoperit, la temperatura camerei. In functie de temperatura mediului ambiant, laptele batut se face intr-o zi sau doua, iar in timpul iernii chiar trei. Trebuie amestecat de doua ori pe zi, iar dupa ce a ajuns la gustul si consistenta dorite, se pune la frigider. Se consuma in 4-5 zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *